Over en kvart million nordmenn har det siste året lånt penger til forbruk. Det viser en undersøkelse Infact har utført for Bank2.

Det er cirka 4,2 millioner personer som utgjør den voksne befolkningen i Norge. Av disse bekrefter 6,8 prosent at de har lånt penger til forbruk det siste året, og menn låner i større grad enn kvinner.

Foreldre
– Det er et høyt antall nordmenn som låner til forbruk, og vi registerer – ikke uventet – at det er foreldre i aldersgruppen 30-44 år som i særdeleshet tar opp forbrukslån. Det er nær en dobling av forbruksfinansiering i denne gruppen sammenlignet med landsgjennomsnittet, forklarer administrerende direktør Frode Ekeli i Bank2. I gruppen 18-29 år oppgir 4,6 prosent at de har lånt penger til forbruk. Tilsvarende for pensjonister er tre prosent.

Oslo topper
– Det er spesielt innbyggere i Oslo som finansierer forbruk gjennom lån. Nesten ti prosent låner penger til forbruk i Oslo, og dette gjenspeiler kanskje hvilket press man opplever som forbruker i hovedstaden. I Oslo er det nesten en dobling av forbrukslån i forhold til omegnskommunene. Også Kristiansand og Sørlandet utpeker seg med lav forbruksbelåning.
– Vi tolker dette som at kjøps- og merkevarepresset avtar merkbart når man kommer ut av Oslo. Dette er også den byen i landet med størst og mest variert utvalg, og dermed står fristelsene i kø, fortsetter Ekeli. Han hadde helst sett at folk sparte opp midler over tid og viser til «gamle dager».

Realisere drømmen
– Det har vært en formidabel utvikling de siste ti årene, og forbrukerne blir mer enn noen gang fristet med lett tilgjengelig finansiering. Tidligere sparte man gjerne til det man ønsket seg, og da var det også mer stas når man endelig har spart opp pengene og kunne realisere drømmen, om det var en jakke, sko eller en klokke, sier Ekeli. Over 250 000 nordmenn står oppført som økonomisk svartelistet, og forbrukslån kommer høyt på listen over misligholdt gjeld.
– Forbrukslån er en luksusfelle, og hver uke får vi henvendelser fra privatpersoner som har fått uorden i økonomien på grunn av forbrukslån. Heldigvis er det mange vi klarer å hjelpe ut av det økonomiske uføret, avslutter Ekeli.

Har du inkasso eller smålån du vil få orden på gjennom refinansiering, kan Bank2 kanskje hjelpe deg.