Visste du at sensommeren og høsten er den perioden folk sliter mest med regningene? Her følger fem og et halvt tips som kan hjelpe deg til en friskere økonomi.

Det samme skjer hvert år. Fra januar til juni reduseres antallet nordmenn som har betalinganmerkninger. Etter fellesferien er det motsatt. Da økes antallet fra måned til måned inntil toppen nås i desember.

Derfor bør du refinansiere alle dine smålån

Vi regner med at dette skyldes at mange bruker mer penger enn de har i ferieperioden og utover høsten. Feriene blir ofte dyrere enn det man budsjetterte med. Før fellesferien er over – 31. juli – forfaller for eksempel NRK-lisensen på 1417 kroner. Betales ikke den i tide kommer høye purrekostnader.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Er du blant de mange som fikk restskatt skal denne betales i to terminer. Den første forfaller 20. august og den neste 24. september. Statlige regninger bør betales på forfallsdato for å unngå store tilleggsutgifter.

LES OGSÅ: Seks tegn på at privatøkonomien din er i fare

Basert på erfaring har Bank2 disse rådene for en god og oversiktlig høstøkonomi:

1 Få oversikt over hvem du skylder penger, og hvilke regninger som kommer gjennom høsten. Da er du bedre rustet til å porsjonere ut midlene fremover. Ser du at du ikke klarer forpliktelsene, ta kontakt med kreditorene og få i stand en avtale (dette gjelder ikke restskatt da Kemeneren gir normalt ikke betalingsavtaler for slike krav). Ved å ta kontakt unngår du at krav blir registrert som mislighold.

2 Har du ingen betalingsanmerkninger og det butter økonomisk imot kan dette være tiden for at du tar opp et forbrukslån og betaler ut kreditorene. Du betaler litt mer renter enn på en boliglån/refinansiering med sikkerhet, men oppnår forutsigbarhet i økonomien (og ingen purringer/inkassokrav). Dette er bare å anbefale om forbrukslånet har bedre betingelser enn de andre kreditorene dine. En lett måte å se om dette er en god løsning på er å sammenligne effektiv rente. Har du sikkerhet å stille i bolig er refinansiering kanskje den beste veien å gå. Denne løsningen er en mulighet selv om du har betalingsanmerkninger. Her kan du lese mer om refinansiering med sikkerhet.

3 Lev smart og rimelig. Har du først fått oversikt over regningene, har du trolig også fått «blod på tann» og skjønner at du kan reforhandle avtaler du har på mobil, strøm, forsikring og renten banken gir deg på boliglånet. Den enkleste måten å gjøre dette på er å ta opp telefonen og spørre om bedre betingelser.

4 Vi har nevnt det før, og nevner det igjen: Færrest mulig besøk i dagligvarebutikken. Prøv å handle en gang i uken, og husk å handle på «mett mage». En god måte å handle «kontrollert» på er å benytte seg av netthandel av kolonial, hvor du kan sitte i sofaen og planlegge uken og klikke matvarene hjem. Gode eksempler er kolonial.no.

5 Bruk Finn.no til å kvitte deg med ting du ikke trenger. Rydd loft og kjeller og legg tingene ut for salg. Det er mye penger å hente på å selge ting du ikke bruker.

5 1/2 Vi må selvfølgelig også nevne at det ligger utrolig mye og variert til en billig penge på Finn.no om du trenger møbler, hvitevarer, klær etc.

Kjenner du deg igjen i det som er beskrevet ovenfor er du velkommen til å vurdere Bank2 som har hjulpet tusenvis i samme situasjon som deg.