30. april er siste frist for gjøre endringer i selvangivelsen. Her er fem fradrag du bør sjekke for å bedre din økonomi.

Det beste rådet nå som deadline nærmer seg er at du leser gjennom selvangivelsen. I tillegg er det fem fradrag det sjelden snakkes eller skrives om:

1: Refinansiering gir deg skattefradrag

Vi refinansierer lån mer enn noensinne. Husk at samtlige utgifter i forbindelse med refinansiering – også av smålån – er fradragsberettiget. Gebyrer, som kan utgjøre noen tusen kroner, er også fradragsberettiget. Du får fradrag for tinglysingsgebyret, og utgiftene du har hatt til eventuell taksering i forbindelse med refinansieringen.

2: Fradrag for barnepass

Har du en dagmamma eller au pair som passer barna gir dette skattefradrag. Dette er opplysninger du selv må fylle inn i selvangivelsen. Fradraget er på inntil 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 pr barn om du har flere. Barnet må være født i 2004 eller senere for å ha rett til fradrag. For barn under 12 år, gir dette rett til 40.000 kroner i foreldrefradrag (25.000 + 15.000 kroner). Er det særkullsbarn i familien kan begge trekke fra 25.000 kroner hver.

3: Gaver til frivillige organisasjoner gir rett til fradrag

Vi nordmenn er et gavmildt folkeslag. Gir du gaver til frivillige organisasjoner er dette fradragsberettiget. Fradraget slår inn om pengebeløpet overstiger 500 kroner. Fradragsgrensen går ved 20.000 kroner. For at fradraget skal få virkning er det viktig at mottakeren har meldt dette inn til Skatteetaten. Da skal gaven være forhåndsutfylt i selvangivelsen, men ikke alle gjør dette. Husk at du trenger kvittering for gavebeløpet.

4: Aksjetap kan skrives av i selvangivelsen

Aksjetap gir deg fradrag. På Oslo Børs er det mange utenlandske virksomheter og da er det ingen selvfølge at dine aksjetransaksjoner er forhåndsutfylt i selvangivelsen.

5: Er du i feil skatteklasse?

Sjekk at du er i riktig skatteklasse. Ligningskontoret er pliktig å gi deg skattekort i gunstigste skatteklassen, men det forekommer feil. Det kan også lønne seg med klasse 2 hvis den ene har svært lav inntekt. Din skatteklasse finner du øverst på side 1 i selvangivelsen.

Får du restskatt og trenger finansiering – Bank2 kan kanskje hjelpe deg

FOTO: Skatteetaten, skattedirektør Hans Christian Holte