Lommeboken din blir tynnere de neste årene.

Dette blogginnlegget av banksjef Frode Ekeli ble først presentert på Nettavisen.

Du vil få redusert din egen kjøpekraft. Sannsynligvis er 2015 det siste året i en lang epoke med (over)forbruk og velstand. Selvfølgelig kan velstand måles i ulike varianter, men sammenhengende vekst – mer eller mindre siden 90-tallet – er i ferd med å kjølne.

…sammenhengende vekst – mer eller mindre siden 90-tallet – er i ferd med å kjølne.

Oljeingeniører kunne for bare to år siden velge og vrake i høytlønte stillinger. I dag flommer arbeidsmarkedet over av ledige oljeingeniører som desperat søker jobber i bransjer som ikke er oljerelatert. Men tilbudet er lite. Dermed blir det lediggang og arbeidsavklaringspenger. En ingeniør som hadde millionlønn må nå basere årsinntekten på trygd tilsvarende 330.000 kroner.

Det var gøy så lenge det varte

Oljen har smurt vårt økonomiske maskineri og balsamert våre egne lommebøker. Det var gøy så lenge det varte. Pessimismen slår nå inn i flere bransjer.

Hver dag rapporteres det om konkurser og høyere arbeidsledighet, også i bransjer utenfor oljeindustrien. Fagbevegelsen går ikke til kamp for høyere lønninger, men finner andre vinklinger på det kommende oppgjøret (seks timers dagen). Samtidig med oljenedturen sliter Kina – verdens største fabrikk – med å skape vekst. Dette skyldes at etterspørselen har avtatt. Du og jeg kjøper ikke like mye. Dermed faller etterspørselen.

…sluttet å tilby gullønninger

Over natten har næringslivet sluttet å tilby gullønninger. Stadig flere kandidater kjemper om de samme jobbene. Samtidig blir vi fra eksperthold påminnet hvor belånt norske husholdninger er.

Spenn den økonomiske sikkerhetsselen.

Nå går det enda brattere nedover.

Og hold på lommeboken!

Les også: Slik sletter du en betalingsanmerkning

Med vennlig hilsen

Frode Ekeli