Kristine Jeanette Vestad i Bank2 gir deg rådene om du skal bytte julegaver.

Les også:
Slik sletter du en betalingsanmerkning
Bank2 – en annerledes bank

Romjulen er høytid for bytting av gaver. De fleste butikker er hjelpsomme og lar deg naturligvis bytte. Du trenger ingen kvittering, men en byttelapp. Den er som oftest lett synlig og festet til gaven du fikk.

(Saken fortsetter under bildet)

Kristine Jeanette Vestad - kommunikasjonsansvarlig i Bank2

Kristine Jeanette Vestad – kommunikasjonsansvarlig i Bank2

Som egg og melk
Mangler du byttelapp er det ingen automatikk i at du har krav på å få bytte. Da er det bare å krysse fingrene og håpe på en hyggelig ekspeditør. Merk deg også at byttelapper har datostempling som egg og melk. Etter den angitte datoen har du i prinsippet ikke lenger bytterett. Har du fått feil neglelakk eller maskara til jul, undertøy eller andre såkalte hygieniske artikler, kan dette være vanskelig å bytte.

Internett
Er gaven kjøpt på Internett er det litt mer problematisk. Da må du vite hvilken nettbutikk som ble benyttet – eventuelt få hjelp av den du fikk gaven fra – og benytte deg av angrefristen på 14 dager. Ender du opp med en tilgodelapp er det lurt å merke seg datostemplingen. I utgangspunktet skal en tilgodelapp vare i tre år, men de fleste butikker opererer med alt fra tre til tolv måneder.

Kreativ
Man kan tillate seg å være litt kreativ i romjulen. Har du for eksempel fått flere gaver fra XXL med byttelapp, kan du levere inn disse og ta ut et dyrere produkt som du kanskje har ønsket deg. Man må ikke nødvendigvis bytte til det samme som gaven du fikk. Tilgodelappene er i praksis et verdipapir og kan brukes som «penger» om du vil handle noe som er dyrere.

I skapet
Folk får gaver som havner langt bak i skapet. Her er et råd som kanskje ikke er så sjarmerende, men fikk du «skap-gaver» anbefaler jeg å bruke Finn.no. Det er bedre å selge slike gaver i annenhåndsmarkedet og heller få litt igjen for gaven enn at det skal oppta plass i skapet.

Et siste råd til slutt – det er greit å ha litt penger igjen til januar. Skulle du få tilbake kontanter i stedet for byttelapp er januar erfaringsmessig en måned det kan være greit å ha litt ekstra penger.

Ha en fortsatt fin jul!

Kristine Jeanette Vestad