Penger, pass og (p)illetter var tidligere en god huskeregel når en skulle på tur. Anders Gran i Eika Kredittbank mener den nye regelen må være at du også tar med deg kredittkortet.

Her er hans åtte grunner for hvorfor:

1) Ekstra back-up

Har du noen gang stått i en fremmed by og opplevd at kortet ditt ble slukt av minibanken? Eller at ikke får betalt i en butikk fordi kortet ditt ikke virker?

– Da er det godt å ha flere kort å ty til. En hovedregel bør være at du bruker kredittkortet som hovedkort på tur. Blir det borte, har du alltids ditt vanlige kort å ty til, sier Gran.

2) Bankens penger – ikke dine

La oss innse det. Det hender at lommebøker blir borte på ferieturen. Kort kan bli stjålet eller kortdata kan bli kopiert. Kommer kortet ditt i hendene på feil mennesker, kan det fort bli tomt på kontoen.

– Har du brukt et vanlig bankkort som er knyttet til lønnskontoen din, er det dine penger som blir borte. Det mange ikke vet, er at dersom du i stedet bruker et kredittkort, er det bankens penger som blir stjålet. Da slipper du at egne konti tappes, sier Anders Gran.

Forutsetningen er at du ikke har opptrådt uaktsomt og at du melder kortet stjålet så fort du oppdager at det er borte.

3) Ekstra reiseforsikring

Visste du at dersom du betaler halvparten av reisen din med kredittkort, får du reise- og avbestillingsforsikring med på kjøpet? Forsikringen dekker tapet ditt om du blir syk eller frastjålet verdisaker i ferien. Den gjelder også ved forsinkelser i forbindelse med flyreiser.

– Det gir en god tilleggsdekning som kan være god å ha dersom ulykken skulle være ute. Reiseforsikringen gjelder reiser inntil 90 dager, mens en vanlig reiseforsikring vanligvis er begrenset til 45 dager per reise, sier Gran.

4) Full kontroll

Kredittkortet ditt har samme PIN som dine andre kort i lokalbanken. Det er derfor ikke mer å huske på enn ellers. I tillegg gir kredittkortet deg en unik mulighet til å ha kontroll på kostnadene dine underveis på reisen.

– Du kan når som helst logge deg på mobilbanken og se hva du har brukt kortet på. Det blir også lettere å se hva reisen kostet deg i etterkant. Det gir deg god oversikt og kontroll, mener Anders Gran.

5) Tilgang på egne penger

Visste du at hoteller og leiebilselskaper ofte reserverer større summer enn den avtalte prisen du skal betale? Bruker du et vanlig bankkort, kan det føre til at du plutselig har mindre penger å rutte med enn du hadde planlagt.

– Leier du bil, tar selskapet ofte høyde for at du kan utsette bilen for en skade. Det samme gjelder på et hotell. Det fører til at pengene fryses på kontoen din, noe som kan være veldig upraktisk. Bruker du derimot et kredittkort, har du alle pengene dine tilgjengelig til enhver tid, sier Gran.

6) Trygghet for uforutsette kostnader

Mye kan skje på en reise. Kanskje må du legge deg inn på hotell, mens du egentlig hadde planlagt å ligge i telt. Og skulle bagasjen bli borte, kan du plutselig være nødt til å betale for mer enn du egentlig har budsjett for.

– Et kredittkort fungerer derfor også som en ekstra trygghet det kan være godt å ty til dersom noe uforutsett skulle skje, mener Gran.

7) Sikret mot ID-tyveri

Er du flittig bruker av kredittkortet, har du en ekstra forsikring som mange kanskje ikke kjenner til. Blir du utsatt for ID-tyveri, kan du nemlig få inntil 50.000 kroner i juridisk bistand.

– Forutsetningen er at du har brukt kortet eller har rentebærende kreditt på det, forklarer Gran.

Er du sjelden i utlandet, kan en ekstra trygghet også være at du legger inn regionsperre på det så lenge du befinner deg i Norge. Det betyr at du kan velge å sperre for bruk i terminaler andre steder enn der du har godkjent bruken.

– Du velger selv hvilke regioner du vil sperre for bruk, men husk at du opphever sperringen dersom du skal på tur. Kjedelig å stå på en flyplass ved en mellomlanding og ikke kunne bruke kortet sitt, sier Anders Gran.

8) Gratis å eie og å bruke

Og sist, men ikke minst. Visste du at det ikke koster noen ting verken å eie eller å bruke kredittkortet ditt? I tillegg får du inntil 45 dagers betalingsutsettelse når du har brukt det.

– Du har derfor god tid til å betale regningen når du er hjemme igjen. Og du kan sette deg ned i fred og ro og gå gjennom transaksjonene dine før du betaler, sier Anders Gran.