Stadig flere økonomer varsler dårligere tider. Kristine Jeanette Vestad i Bank2 gir deg 6 typiske tegn som viser om privatøkonomien din er i fare.

Les også:
Bank2 med norgesrekord i økonomisk hjelp
Slik sletter du en betalingsanmerkning

– Det er mange husholdninger som sliter økonomisk, og kanskje kjennes dette ekstra på kroppen nå i begynnelsen av det nye året. Bare det siste året har tusenvis av nordmenn mistet jobben, og det påvirker selvfølgelig også manges privatøkonomi, sier hun.

Her er 6 typiske tegn på at privatøkonomien din er under press:

1) Du forholder deg passivt til det meste som handler om regninger. Når problemene tårner seg opp er det lett å stikke hodet i sanden og heller tenke på andre ting. Mange gjemmer problemene (regningene) i en skuff og fortsetter som før. Noen lager også en rangering av hvilke regninger som skal betales, eventuelt hvilke som ikke skal betales.

2) Du sparer ingenting. Mange opplever at de ikke har råd til å spare, spesielt om de har boliglån som det skal betales avdrag på. Her skal banken ha lagt inn at du skal klare en renteoppgang på opp mot 10% da du fikk lånet, så i teorien skal du klare å spare, les om Maren som har en økonomisk buffer

3) Du vet ikke hva du har brukt pengene på. Du mangler oversikt, og kontoen blir tom før det nærmer seg lønningsdag uten at du vet helt hvordan dette har gått til. Regningene ender etterhvert i en egen haug av andre regninger.

4) Du ser etter nye kredittløsninger for å hjelpe deg med gamle. Du er fremdeles ikke økonomisk “svartelistet”, og bruker «ditt gode navn og rykte» til å få innvilget nye forbrukslån til å betjene gamle lån og kreditter, eller bruker kredittkortet til å finansiere hverdagen.

5) Du sliter med å betale avdrag. Selv om vi i Norge i dag opplever “gode tider” for privatøkonomien med lave renter betaler du ikke nok, eller i det hele tatt, avdrag på lånet. Per i dag er sparing i form av avdragsbetaling et langt bedre alternativ enn å sette pengene på en ordinær sparekonto.

6) Du kjenner at det gjør vondt i magen når du henter posten, les om postkasseskrekk her

Kristine Jeanette Vestad i Bank2 råder forbrukere som kommer i en økonomisk skvis til å komme seg på høyde med situasjonen.

Forsvinner ikke
– Regningene forsvinner ikke, de blir bare enda høyere og kreditorene mer aggressive. Det er viktig å åpne posten, og ta kontakt med dem man skylder penger. Det er alltid mulig å dele opp beløpene. Avbetaling kan være en fin måte å løse opp i økonomien på. Har man lån som ikke kan betjenes, er det viktig å snakke med banken, sier hun.

Les også:
Kontakt dem du skylder penger

– Er kreditorer vanligvis imøtekommende?
– Kreditorer og inkassoselskaper generelt setter pris på skyldnere som viser ansvar og handlekraft. Når det går så langt at det ender i betalingsanmerkninger, har skyldneren hatt rundt fire måneder på seg til å ordne opp. Ignorering og passivitet er det verste man kan utvise når det butter økonomisk imot, sier Vestad. Ofte krever det ikke så mye å få ryddet opp, og det finnes vel ikke noe bedre enn å begynne året med en frisk ny start, sier hun.

Følg Bank2 på Facebook – få nyheter om privatøkonomi