Flere sliter med kredittkortgjeld, også pensjonistene.

Statistisk Sentralbyrå har tall som demonstrerer at de eldre er blitt en del av forbrukskarusellen. I 2003 hadde nordmenn over 67 år i gjennomsnitt 41.000 kroner i gjeld. I 2013 hadde gjennomsnittet økt med 291 prosent til 162.000 kroner.

Pensjonister
Inger Johanne Knudsen, fylkesleder i Pensjonistforbundet i Hordaland, er fortvilet over eldre som påtar seg nye gjeldsforpliktelser.

Inger Johanne Knudsen i Pensjonistforbundet er bekymret for pensjonister som tar opp ny gjeld

Inger Johanne Knudsen i Pensjonistforbundet er bekymret for pensjonister som tar opp ny gjeld

– Det er greit at man tar med seg gjeld inn i pensjonisttilværelsen. Det er imidlertid trist at pensjonister tar opp ny gjeld. Jeg vet om eldre som tar opp lån på boligen for å henge med. De ønsker å kjøpe det de vil, og reise til syden med venner og venninner. Vi kan ikke oppdra pensjonistene, men vi kan advare og oppfordre dem til å la være, sier hun.

Flere pensjonister
Bare hos Namsfogden i Oslo har antallet saker med misligholdt gjeld økt fra 23.000 i 2009 til mer enn 43.000 i 2015. Stadig flere pensjonister er en del av statistikken til namsfogdene.

LES OGSÅ: Slik sletter du en betalingsanmerkning

Kan bli dramatisk
Tilsvarende utvikling er det i Bergen. Bare fra 2014 til 2015 opplevde Namsfogden i Bergen en økning i antall saker på 20 prosent.
Ifølge NRK frykter flere økonomieksperter at omfanget av nordmenns gjeldsproblem vil bli dramatisk i 2016.
– Også vi registrerer at det er mange som sliter med mislighold og som ønsker hjelp for å komme seg ut av gjeldsfellen, sier kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2.Hun har seks faretegn du skal være på vakt for i din egen privatøkonomi.

Kristine Jeanette Vestad, kommunikasjonsansvarlig Bank2

Kristine Jeanette Vestad, kommunikasjonsansvarlig Bank2

Hun synes det er trist at flere eldre går i gjeldsfellen.
– Ingen, heller ikke eldre, bør påta seg gjeldsforpliktelser som ikke kan betjenes, sier Vestad. Hun viser dessuten til at pensjonistene ligger an til å få enda dårligere økonomi etter vårens lønnsoppgjør.

Rekordår
Bank2 har siden 2005 bistått nordmenn i økonomisk uføre. Daglig strømmer det inn henvendelser fra folk som ønsker økonomisk bistand.
– Basert på økende arbeidsledighet kan 2016 bli et rekordår i mislighold. Flere må betjene månedlige utgifter med lavere inntekter, og det gjelder også pensjonistene, sier hun.

Kredittkortgjeld
Det er spesielt kredittkortgjeld som øker i namsfogdenes statistikker, og det er folk fra alle samfunnslag som sliter.
– Rentenivåer opptil 30 prosent ser ikke ut til å skremme forbrukerne fra å påta seg kredittkortgjeld. Det er helt greit at folk bruker kredittkort, men du bør være kritisk til hvilke betingelser de ulike tilbyderne opererer med, påpeker Vestad.

Her kan du lese hva Bank2 kan tilby deg som har kredittkortgjeld eller misligholdt gjeld