Redd for å gå i luksusfellen?

Et kredittkort trenger faktisk ikke å koste noen ting. Både å eie og å bruke kortet er nemlig gratis. I tillegg får du inntil 45 dagers betalingsutsettelse før regningen må betales.

– Bestiller du en feriereise 1. april til kr 10.000, kommer fakturaen til deg 1. mai – med forfall 15. mai. Betaler du innen den fristen, koster bruken deg ingenting, forklarer Anders Gran i Eika Kredittbank, som leverer alle kredittkortene til lokalbanken.

1,83 prosent rente

Det er først hvis du ikke betaler innen fristen at det kan bli kostnader. Men du velger selv hvor store disse kostnadene eventuelt skal bli.

– Nominell rente er 1,83 % månedlig rente. Velger du å betale ferieturen din en måned senere, blir kostnaden kr 183. Det er ikke så mye penger i den store sammenhengen, sier Gran.

Sjekk våre kredittkort – hvilket passer for deg?

Ny vaskemaskin?

Et annet eksempel hvor kredittkort kan være nyttig er dersom vaskemaskinen din ryker. Det er tomt på konto, men du kan ikke vente til neste måned med å få en ny i hus. Du har heller ikke mulighet til å betale hele kostnaden på en gang, men må nedbetale over for eksempel tre måneder. Da kan regnestykket se slik ut:

Den nye maskinen koster kr 6.000.
Den skal nedbetales med like store avdrag i hver måned, altså kr 2.000 i tre måneder.
Den første måneden har du rentefri betalingsutsettelse og betaler kr 2.000.
Måned nummer to betaler du kr 2.073,20. (kr 2000 i avdrag + rente av kr 4.000 som er kr  73,20.)
Tredje måned betaler du kr 2.036.60 (kr 2000 i avdrag + rente av kr 2000 som er kr 36,60).
I sum betyr dette at maskinen kostet deg kr 6.109,80, hvorav rentene utgjør kr 109,80.

– Da har du kanskje hatt mulighet til å slå til på et godt tilbud og fått en rabatt. Uansett har du fått løst ditt problem og fått erstattet den vaskemaskinen du sårt trengte, sier Gran.

Effektiv rente er 20,98 %, v/12.000,- o/12 mnd. Totalt 13.257,80 kr.

Mer om kostnader knyttet til kredittkort ser du her.

Evig kredittkortgjeld er en myte

Salgssjefen mener mange har unødvendig redsel knyttet til bruk av kredittkort. Kun en promille av kundene har problemer med å betale kredittkortgjelden sin.

– Vi i Eika ser at kredittkortet gir kundene våre et verktøy der de både har oversikt og også får nye muligheter. De aller fleste kunder har god kontroll på økonomien sin. Bruk av kredittkort er derfor ikke farlig. Det gir deg faktisk også en større trygghet og sikkerhet enn å betale med ditt debetkort i mange tilfeller, mener Anders Gran.