– Når vi går gjennom saker oppdager vi oftere spillavhengighet enn før, sier NAV-gjeldsrådgiver Ragnhild Solheim.– Avhengighet er skambelagt og det er ikke noe folk automatisk opplyser om. Ved gjennomgang av misligholdt gjeld oppdager vi, gjennom kreditkortbruk, at flere lider av spillavhengighet, fortsetter gjeldsrådgiveren.

LES OGSÅ: Slik vil banken nå dårlige betalere

PENSJONISTER
Siden 2010 har hun arbeidet i gjeldsrådgivertjenesten til NAV og spillavhengighet viser en tydelig og oppadgående trend. I tillegg er det flere alderspensjonister som pådrar seg misligholdt gjeld, samt personer med psykiske lidelser.

Forbrukslån og kredittkort er en gjenganger hos NAVs gjeldsrådgivere

– Alle blir vi påvirket av den aggressive markedsføringen til kredittkortselskapene. Jeg ser at det er seerrekord for programmet «Luksusfellen». Om folk lar seg underholde eller faktisk ønsker gode råd vet jeg ikke, men jeg reagerer på at det før, under og etter programmet er reklame for spillselskaper og hvor mange spinns du kan få, sier hun.

LES OGSÅ: VI KAN HJELPE – slik fikk Kåre en økonomiskomstart

NETTGAMBLING
Spillavhengige kontaker ikke gjeldstjenesten for å opplyse om spillavhengigheten, men for å få hjelp til å rydde i økonomien. Og når privatøkonomien blir gjennomgått er det ikke sjelden at gjeldsrådgiverne ser at kredittkort – gjerne flere – er brukt på nettgambling.
Livsendringer som arbeidsledighet, sykdom og død er også forhold som kommer lettere frem i dialogen med NAV, mens det er sjeldnere at folk opplyser om avhengighet knyttet til alkohol og andre rusmidler.

SKAMBELAGT
– Det henger sannsynligvis sammen med at avhengighet er skambelagt, sier Solheim.
Er det flere som tar kontakt nå enn før?
– Ja, det er det. Hovedgruppen er menn mellom 30 og 40 år, men andelen av kvinner er økende, svarer hun.  Den største utfordringen er kreditt og forbruksgjeld.
– Dette er gjeld som er krevende å rydde opp i, og gjeld med høy rente, sier hun.
Hennes viktigste råd til folk som sliter er at de ber om hjelp.
– Folk prøver å holde en perfekt fasade, forståelig nok, avslutter hun.

Bank2 er en spesialisert bank som hjelper privatpersoner som sliter med misligholdt gjeld. Siden starten i 2005 har Bank2 hjulpet tusenvis av nordmenn til å bli økonomisk friskmeldt.