En av fire nordmenn forventer baksmell i 2020

 

Nesten én million nordmenn får restskatt, viser foreløpige beregninger fra Skatteetaten. Dette gjør du om du får baksmell på skatten og er i en vanskelig økonomisk situasjon.


Hvis du har fått restskatt betyr det at du har betalt for lite i skatt i fjor og at du må betale penger tilbake.

– Får du restskatt må du spare opp penger for å betale tilbake. Betaler du ikke ved forfall, må du betale forsinkelsesrenter, forklarer Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2

Ofte er grunnen til at du får restskatt at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet ditt.

En av fire nordmenn forventer restskatt i 2020

Onsdag 1. april kunne Skatteetaten varsle om at de har sendt skattemeldingen til 4,9 millioner personer i Altinn. Samtidig gikk det frem av de foreløpige beregningene at 822.000 personer, to av ti skattytere, får restskatt på til sammen 20,5 milliarder kroner.

– Flertallet av nordmenn får igjen penger på skatten. Dette er penger du får fordi du har betalt for mye i skatt, forklarer Bjørnstad.

En landsdekkende undersøkelse som InFact gjennomførte for Bank2 i april 2020 viste at 28 prosent av befolkningen forventet å få restskatt for 2019 – som stemmer godt overens med Skatteetatens foreløpige beregninger.

Du kan søke om utsettelse

– Dersom du må betale restskatt, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Det gjelder også de som ikke sender inn skattemeldingen, det vil si at du lar den bli levert automatisk ved fristen, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra Skatteetaten.

Hvis du får skatteoppgjøret perioden april til og med juni har du frist til 20. august med å betale, men du kan uansett søke om en såkalt betalingsavtale når skatteoppgjøret er klart.

– En betalingsavtale kan være avtale om betalingsutsettelse, avdrag eller en kombinasjon av begge deler. Dette gjelder imidlertid svært få, forklarer Bjørnstad.

Det er strenge vilkår for å få en betalingsavtale, og inkluderer blant annet vilkår om at du ikke har mulighet til å betale på vanlig måte og må komme med et forslag til nedbetalingsplan.

En vanskelig tid for mange

Koronapandemien og nedstengingen av norsk økonomi har gjort titusener av nordmenn arbeidsledige. Et krav om restskatt kan dermed komme ubeleilig for mange. 

– Sommeren er en tid der mange opplever krav om økt forbruk. Restskatt kan komme på toppen av en allerede utfordrende økonomisk situasjon. Da kan det være nødvendig å gjøre noen grep, forklarer Bjørnstad.

Sliter du med å betjene gjelden? – Vurdert å søke hjelp?

Bjørnstad mener flere burde vurdere refinansiering med sikkerhet i egen bolig.

– Våre rådgivere er der for deg og kan hjelpe til å sette opp en avtale om refinansiering med pant i boligen du eier. Jo tidligere du er ute med å søke hjelp, jo større er sannsynligheten for at du får ryddet opp, avslutter Bjørnstad.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –