Baksmell på skatten – Vi kan hjelpe

800.000 nordmenn skatteytere fikk restskatt for 2018. Her er rådene til deg som var blant de uheldige.


Den 4. april ble skattemeldingen tilgjengelig. Mens hele 2,9 millioner nordmenn kunne puste lettet ut for å få penger igjen på skatten, var oppgjøret for andre en uhyggelig affære.

– Endringer i livssituasjonen, høyere inntekt enn oppgitt i skattekortet og ekstrainntekter ved utleie av feriebolig kan være grunner til at man får baksmell, fremholder Henning Conradi-Guttulsrød, senior rådgiver i Bank2.

Han kan forsikre om at sliter du med å betale årets baksmell, så er det hjelp å få hos Bank2.

I følge Nettavisen må de 800.000 som ender opp med å betale restskatt dele på en skatteregning på 20,6 milliarder kroner. Det er i 25.900 kroner i snitt – en sum som krever innsats for å tilbakebetale.

Hvordan betale baksmell?

– Dersom du er blant de uheldige, er det viktig at du lager en plan for tilbakebetaling. Jo lengre du venter, jo dyrere blir smellen, understreker Guttulsrød.

Hvis du ser at du får restskatt, kan du betale inn tilleggsforskudd innen 31. mai. På den måten slipper du nemlig renter på restskatten.

– Sliter du med å betale baksmellen, kan det være lurt å ta kontakt med noen som kan hjelpe. Kanskje kan banken tilby avdragsfrihet på lånet frem til august, slik at du får sjans til å spare litt ekstra.

Unngå skattesmell neste år

– Hvordan unngår man baksmell neste år?

– Gjennomgå skattekortet ditt for 2019 og sjekk at alt stemmer. Husk å registrere eventuelle endringer gjennom året, som at du gifter deg, bytter arbeidsplass, fått barn eller ny bolig. Skyldes skattesmellen for lavt skattetrekk, kan det være lurt å endre dette med en gang, sier Guttulsrød.

Det kan også lønne seg å spare opp penger i god tid før skatteoppgjøret blir klart, dersom det er rom for det.

– Dersom du får en solid baksmell og sliter med å betale, er det aller viktigste å få hjelp og veiledning til å lage en plan. Mange opplever at livet forandrer seg når man får kontroll på økonomien, sier Guttulsrød.

Banken har siden 2005 gitt økonomisk rådgivning til tusenvis av nordmenn som sliter økonomisk.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-