Trebarnsmoren er ikke spesielt glad i å shoppe, hun lærer barna sine at minibanken ikke er utømmelig – og inkasso betrakter hun som en nær-døden-opplevelse

Månedens forbruker: November 2017
Navn: Caroline Moen
Alder: 36
Sivil status: Skilt, tre barn
Kommer fra: Bergen
Yrke: Daglig leder, Nikita Bergen Storsenter

Er du glad i å shoppe?
– Altså, her skiller jeg meg nok litt ut fra andre jenter eller kvinner. Jeg liker fine ting, har alltid problemer med å finne noe å ha på meg, men er dessverre ikke alltid så engasjert i å få tak i disse fine tingene. Shopping står ikke øverst på listen av morsomme opplevelser, for å si det sånn. Jeg shopper når jeg må, eller de gangene jeg blir grepet av shoppeånden og føler at det er litt lystbetont.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Når kjøpte du noe sist?
– Jeg handlet noen planter og pynt forrige uke, liker å ha det fint rundt meg. Også kjøpte jeg en bukse, men det var en nødvendighet. Og en regnkåpe. Den er veldig nødvendig i Bergen, men regnkåpen elsket jeg lenge før jeg kjøpte den.

Betaler du regninger på forfall?
Ja, jeg legger regningene inn i nettbanken til betaling på forfall straks jeg mottar de, og godkjenner eFaktura til forfall.

Er det pinlig å få purringer eller brev fra inkassobyrå?
– Det er en nær-døden-opplevelse. For å slippe akkurat den kjipe følelsen, legges alt inn til forfall så snart som mulig.

Burde hverdagsøkonomi fått større plass i skolen?
– Definitivt. Barna har ikke peiling, og tror minibank er en utømmelig kilde. Skremmende når unge tenåringer sier: «kan jo bare få deg et kredittkort da». Etter litt hjemmeundervisning tror jeg slike kommentarer uteblir , og skolen kunne gjerne fulgt opp dette temaet tettere.

LES OGSÅ: Derfor bør du samle alle smålån

Er du opptatt av prisene når du er i matvarebutikken?
Ja, til dels. På de produktene jeg føler jeg får mer eller mindre samme vare/kvalitet, men med stor prisforskjell er jeg bevisst. Men jeg firer ikke på favorittene basert på pris.

Handler du mer når det er salg?
– Nja. Ikke mer, men kjøper gjerne fornuftige ting til barna, typiske varer som koster en del, og er uungåelig i innkjøp uansett. Og klart, dukker det opp en skikkelig godbit, er jeg jo svak for salg som alle andre.

Hva er en akseptabel månedslønn i dine øyne?
Det kommer jo an på innsats og utgifter. Et sted mellom 35000-40000 må jo være greit, brutto. Men alle vil jo ha mer….

Hvem er flinkest med privatøkonomi, kvinner eller menn?
Av en eller annen grunn er det ofte mannen som er selvutnevnt sjeføkonom i hjemmet, men jeg tror kvinner burde komme mer på banen. Er ingen grunn til å tro at menn er bedre enn kvinner. Menn er mer slumsete med penger, og jeg kommer aldri til å overlate de økonomiske forpliktelsene til en mann. Du kan si at jeg har lært den harde veien.

Frykter du at du kanskje en dag går på en økonomisk smell?
– Jeg kjenner ikke på den frykten, men det ligger jo i bakhodet når du er alene med utgifter til boliglån. Om renten går til himmels, følger ikke jeg etter, for å si det sånn.