Sjekk punkt 3.3 i selvangivelsen. Da vil du kanskje oppdage at refinansiering kan gi deg mye bedre privatøkonomi.

– Under dette punktet blir all gjeld til ulike kreditorer listet opp, noe som gir en ryddig oversikt samtidig som kostnadene kommer frem med hva du har betalt i renter gjennom året, sier kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2.

LES OGSÅ: Derfor bør du samle alle smålån

Sjekk spesielt punkt 3.3

Sjekk spesielt punkt 3.3

Det kan være tusenvis av kroner å spare – i måneden – om hele eller deler av gjelden du har (listet opp i punktet 3.3) refinansieres. Finansavisen hadde nylig en oversikt over hvor mye det koster med forskjellige smålån. Konklusjonen var at smålån koster svært mye. Såkalte smålån er ofte gjeld som stammer fra kredittkort eller forbrukslån.
– Samler du denne gjelden i ett lån blir den månedlige kostnaden sannsynligvis kuttet vesentlig. Det betyr at du frigjør penger som kan brukes til andre ting. Jeg blir stadig like overrasket over at folk ikke tar initiativ siden det gir umiddelbar og positiv effekt i lommeboken, sier Vestad.

Her er noen punkter du må være oppmerksom på i punkt 3.3 som gir fradrag:

a) Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
b) Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å oppnå lavere rente, også kostnader til takstmann
c) Gebyrer til boligselskap knyttet til særskilt nedbetaling av IN-lån (fellesgjeld med individuell nedbetalingsrett)
d) Renter på lån fra arbeidsgiver og fra private långivere (for eksempel familiemedlemmer)
e) Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp

ENDRINGER I SELVANGIVELSEN gjør du nederst i dokumentet. Det står tydelig hvordan dette gjøres. Slik ser feltet for endringer ut i selvangivelsen:
selvangivelse

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

FORBRUKER: Her kan du refinansiere dine smålån