Ny ordning: – Dette betyr gjeldsregisteret for deg

Myndighetene har brukt fem år på å få på plass et gjeldsregister. Sommeren 2019 blir gjeldsregisteret operativt. Hva betyr det for deg og din personlige økonomi? 


Gjeldsregisteret skal gi bankene en detaljert oversikt over nordmenns økonomi – både saldo og innvilget kreditt. Målet er at folk ikke skal ta opp mer lån enn de klarer å betjene.

I november 2018 trådde gjeldsinformasjonsloven i kraft. Det er i denne loven det åpnes for at private aktører kan få konsesjon til å drive gjeldsregister.

Så langt har tre finansinstitusjoner fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge: Evry, Experian og Finans Norge.

Evry er første selskap som etablerer sitt gjeldsregister. Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS forteller til NRK at registeret ikke vil være komplett før til sommeren 2019. Regjeringen har gitt bankene frist til 1. juli med å levere opplysninger registrene trenger.

Hvordan vil gjeldsregisteret påvirke låneprosessen?

Mange har stilt spørsmål ved om det nye gjeldsregisteret vil påvirke låneprosessen. I følge aktørene er svaret nei.

– Informasjon fra Gjeldsregisteret kan brukes i finansinstitusjonenes kredittmodeller og forenkler administrasjonen. For kundene betyr dette minst like raske beslutninger som i dag, men ikke minst at det er grundigere og tryggere vurderinger, sier Geir Remman i Gjeldsregisteret til Dinero.no.

Ubrukt kreditt kan gi lavere lån

Gjennom gjeldsportalen kan enkeltpersoner logge seg på med fødselsnummer for å se hvor mye usikret gjeld de har, og til hvem, og om man har betalingsanmerkninger.

En av rådgiverne i Bank2 anbefaler alle å gjøre dette når registeret er tilgjengelig.

– Det er viktig å være oppmerksom på at gjeldsregisteret også vil synliggjøre ubenyttet kreditt. Det betyr at kredittkort du aldri har brukt kan medføre lavere boliglån, sier han.

I følge NRK skal de tre gjeldsregistre innen juli vise den samlede forbruksgjelden til nordmenn.

– Dette har Norges finansielle institusjoner ventet lenge på. Vi i Bank2 ser frem til registeret blir operativt. Mer informasjon gjør oss i stand til å kunne hjelpe flere med å rydde opp i egen økonomi, avslutter Bank2s rådgiver.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-