Eldre får stadig mer gjeld: Hvordan rydde opp?

 

Flere og flere eldre sliter med gjeld og uoversiktlig økonomi. Bank2 får flere henvendelser fra eldre som sliter med å få hverdagen til å gå opp.  


Ifølge den seneste Lindorffanalysen i 2019 har antall inkassosaker tilknyttet privatpersoner over 60 år økt med rundt 40 prosent siden 2012. Ekspertene forventer at denne tendensen vil fortsette. 

– Dette er en konsekvens av at levesettet til eldre er i endring. De reiser mer, har flere fritidsaktiviteter og generelt et høyere forbruk enn tidligere. Flere velger også å bistå barna sine økonomisk, sier Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.   

Overgangen til pensjonistlivet kan være krevende for mange. Etter et langt arbeidsliv er det naturlig å ha blitt vant til en livsstil som kanskje ikke er forenlig med pensjonisttilværelsen. Vi ser at flere eldre sliter med denne overgangen, sier Bjørnstad.  

– Få kontroll – det første steget er å få oversikt 

For å få en god økonomi er økonomisk oversikt en forutsetning.

– Det er mange som ikke har en oversikt over gjelden sin. De har ofte gjelden spredd over flere kreditorer og nedbetalingsplaner. Dette gjør det vanskelig å ha en god oversikt og dermed vanskelig å gjøre gode økonomiske valg, forteller Bjørnstad.

Sentralt i arbeidet til Bank2 er å lage en gjeldsoversikt sammen med kunden.

– Dette er det første steget for å få en bedre økonomi. Når man har fått oversikt så er det enklere å ta stilling til hvordan vi skal rydde opp i gjelden, forklarer markedssjefen.

– Det andre steget er å samle gjelden 

Mange kunder opplever at det er lettere å forholde seg til gjelden når den er samlet.

– Det er enklere å forholde seg til én kreditor, med faste avbetalinger, kontra mange mindre som alle kommer med sine krav på forskjellige tidspunkt. Vi opplever at våre kunder får en bedre økonomi etter å ha samlet gjelden på ett sted, utdyper Bjørnstad.

Samling av lånene gir forutsigbarhet, men som regel også bedre vilkår.

– Vi har hatt flere kunder som opplever at de får bedre lånevilkår etter å ha refinansiert. Det er ofte de små lånene som er dyrest og hvis du klarer å kvitte deg med smålånene så er det et godt steg i riktig retning, sier Bjørnstad.  

– Lån i bolig blir mer vanlig blant eldre

Et grep som har blitt mer vanlig blant eldre i løpet av de siste årene er å flytte gjelden inn i boliglånet.

– Mange eldre har nedbetalte boliger samtidig som de har forbuksgjeld. Det å refinansiere boligen og flytte smålånene inn i boliglånet vil ofte føre til bedre vilkår. Vi kan hjelpe deg med å vurdere om dette er en god løsning for din økonomi, forklarer Bjørnstad.

– Ta kontakt: – Vi kan hjelpe

Bank2 er eksperter på privatøkonomi. Hvis du har behov for å rydde opp i egen økonomi eller ønsker å vite hvilke alternativer du har står rådgiverne til banken klare.

– Vi har hjulpet mennesker i alle forskjellige økonomiske situasjoner. Kommer du til oss så skal vi hjelpe deg med å få oversikt og å ta gode økonomiske valg. Ofte er det ikke de store grepene som skal til, avslutter Bjørnstad.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-