Én av ti nordmenn er usikre på om de klarer å betale regninger i 2021

Koronaåret 2020 var et tøft år for mange, og det kan få konsekvenser for privatøkonomien i året som kommer.

– Kredittlån og betalingsutsettelse er fristende når andre utfordringer kan ha umiddelbare konsekvenser. Kredittselskapene overtar gjerne problemene dine i en periode, men det kommer en tid hvor du må betale tilbake med renter, sier Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.

I en landsdekkende spørreundersøkelse som analysebyrået InFact gjorde for Bank2 høsten 2020 fremgår det at 10,5 prosent av befolkningen svarer «vet ikke» på spørsmålet om det går greit å betale regninger og løpende utgifter i 2021.

Føles godt å utsette

Frode Svartdal, professor ved institutt for psykologi ved UiT, forteller til forskning.no hvorfor vi ikke klarer å velge det som er smartest for oss.

– Oppgaver som oppleves som vanskelige eller krevende kan være lettere å utsette. Ofte har du prøvd. Men mislykkes du, blir oppgaven enda mer negativt ladet. Men når vi utsetter slike oppgaver gir det en umiddelbar positiv konsekvens: Vi slipper ubehag, vi flykter fra stress. Og når vi velger å gjøre noe annet, mer lystbetont, så får vi i tillegg positive opplevelser. Å utsette gir dermed en dobbel belønning, sier han.

Bjørnstad er enig med professor Svartdal og sammenlikner kredittkjøp med en slik flukt.

– Du kan fremdeles kjøpe varen og utsette bekymringene til regningen kommer. Den umiddelbare gleden over kjøpet overskygger de langsiktige økonomiske konsekvensene.

Regningene hoper seg opp

Dessverre er det slik at vi før eller siden må betale for oss, men når fakturaen kommer eksisterer det fremdeles fluktruter. De fleste kredittselskapene tilbyr betalingsutsettelse med skyhøye kredittrenter. Det kan være fristende å akseptere denne renten, og på ny utsette problemet.

– Lite gjennomtenkte økonomiske valg kan få store langvarige konsekvenser. Selv ved sprengt kredittramme er det mulig å ta opp nye lån som i beste fall forlenger ringdansen, sier Bjørnstad.

2020 har vært et svært krevende år for mange, noen har mistet jobben og dermed også den økonomiske sikkerheten. For folk som har bil, hus og barn kan kreditt- og forbrukslån være forlokkende.  

– De fleste forventer at samfunnet skal gjenåpne i 2021. Mange satser kanskje på å få jobben tilbake uten at det nødvendigvis går i orden, fortsetter han.

Vend i tide – det er ingen skam å be om hjelp

Bjørnstads råd er å vende i tide og fremholder at det er ingen skam å søke hjelp til å rydde opp i privatøkonomien.

– Har du satt deg i en posisjon hvor du over tid har opparbeidet deg uhåndterlig kredittkortgjeld eller forbrukslån kan refinansiering med sikkerhet i bolig være en løsning. Vi kan hjelpe, og våre rådgivere i Bank2 står klare for å finne en trygg og forutsigbar utvei for deg.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,