Flere får betalingsanmerkninger: – Vi kan hjelpe

Sliter du med å bli kvitt betalingsanmerkninger, er du langt fra alene. Slik kommer du deg ut av gjeldsgapet.


Nye tall fra Bisnode viser at hele 260.000 nordmenn har betalingsanmerkninger.

– Tilgangen på raske forbrukslån og kredittkort med høye grenser har vært stor. Dette gjør det mulig å havne i store gjeldsproblemer på kort tid, sier Petter Bjørnstad i Bank2.

Banken bistår nordmenn som sliter økonomisk, og er stadig i kontakt med personer som fortviler over sin egen økonomiske situasjon.

– Mange har flere enn en betalingsanmerkning, som kan gjøre det vanskelig å få lån i ordinære banker, tegne forsikring, telefonabonnement og lignende. Betalingsanmerkninger setter begrensninger for økonomien og fører til stress, sier han.

Slik blir du kvitt anmerkningen

En betalingsanmerkning er en advarsel om at en person har en forfalt faktura som ikke er betalt, selv når det er satt i gang et initiativ for å få inn pengene.

– Mange tror at de får betalingsanmerkning når de får et varsel om inkasso, men du har fremdeles muligheten til å ordne opp i saken, forteller Bjørnstad.

Hovedregelen for at det skal kunne bli registrert en betalingsanmerkning på deg, er at det er igangsatt eller gjennomført rettslige skritt på et misligholdt betalingskrav.

– Først når saken har kommet såpass langt i inkassoprosessen at det er blitt varslet om at det vil bli startet rettslige skritt, så vil betalingsanmerkningen blir registrert.

Videre er det slik at en betalingsanmerkning blir slettet umiddelbart hvis saken er betalt.

– Det er viktig at saken er betalt i sin helhet, som betyr at alt av tilleggskostnader som renter og salærer også må være betalt, forklarer Bjørnstad.

Vi skylder stadig mer: – Lag en grundig plan 

E24 har tidligere skrevet at summen av norske betalingsanmerkninger økte til 46 milliarder kroner i 2018. Økningen var på fire milliarder kroner, men det er ikke en særlig økning i antall skyldnere – trenden er at beløpene peker oppover.

De som skylder, skylder altså mer enn før. Bank2 sine rådgivere ser dette på nært hold. Mange sliter med å betale for seg, og bruker mye tid og energi på å bekymre seg for fremtidens økonomi.

– Det beste er å ta kontakt med noen som kan sette seg ned med deg, og lage en oversikt over økonomien slik den er i dag. Det viktigste er at du tør å være helt ærlig om situasjonen din. Da skal du se at det er mange grep man kan ta for å bli kvitt anmerkningene – og at det er hjelp å få, avslutter Bjørnstad.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-