Du kan hente friske penger ut av boligen.

Markedet bobler over av forbrukslån. Dette er lån som koster mer fordi det er uten sikkerhet. Den smarteste veien for å hente ut ekstra penger er heller å bruke boligen som verdipapir.

Du trenger en takst
Har du eid boligen din noen år er den helt sikkert mer verdt enn da du kjøpte den. Samtidig har du kanskje betalt ned en del av gjelden allerede. Boligen er derfor den viktigste sparebøssen til Kari og Ola Nordmann.

Det første du trenger er en oppdatert takst. Mange meglere tilbyr takst gratis, og takstmenn tar noen tusenlapper for å utføre jobben. Vi anbefaler at du bruker en megler som gjør dette gratis, penger spart er som kjent penger tjent.

Verdiøkning
Taksten vil sannsynligvis vise at boligen har økt merkbart i pris. Årlig ligger verdiøkningen på boliger rundt fem prosent og i enkelte pressområder kan boliger stige med over ti prosent. Bare i Oslo har boliger steget rundt 15 prosent det siste året.

Med en oppdatert takst kan du enkelt få ut penger. Banken din vil sannsynligvis foreslå at du «låner opp» engasjementet du allerede har. I praksis betyr dette at du betaler det samme i avdrag per måned som du allerede gjør fordi banken bare utvider løpetiden på lånet. Noen velger å øke den månedlige innbetalingen og mindre løpetid fordi renten er historisk lav.

Smålån
Det er dessuten viktig å nevne at dersom du har flere smålån, kredittkortgjeld du vil bli kvitt forbrukskjøp du har på på avbetaling, kan du bruke samme fremgangsmåte som vi har beskrevet. Da utvider du boliglånet og bruker pengene til å nedbetale kreditter som koster mye i form av høye renter og løpende gebyrer. Er du i en situasjon med misligholdt gjeld kan du prøve samme fremgangsmåte, men det er få banker bortsett fra Bank2 som refinansierer forpliktekser som er misligholdt.