Bare én av ti nordmenn mener gjeldsregisteret vil gi dem mindre i lån

I en undersøkelse gjennomført av Norstat sier 11 prosent at de ikke tror innføringen av gjeldsregisteret vil gi dem mindre i lån. De tar sannsynligvis feil.  


– Det er mange nordmenn som ikke har tatt innover seg hvilke konsekvenser innføringen av gjeldsregisteret vil ha for privatøkonomien, sier Sebastian Mikolajczyk, leder for personmarkedet i Bank2.

– Mange får mindre lån

I en undersøkelse gjennomført av Norstat svarer 11 prosent at de ikke tror innføringen av gjeldsregisteret vil gi dem mindre i lån. Undersøkelsen tar for seg nordmenns syn på egen økonomi.

– Det er grunn til å tro at det gjelder flere. Mange vil nok oppleve at de får mindre lån i banken nå enn de ville gjort før gjeldsregisteret ble innført, fortsetter Mikolajczyk.

Blant årsakene er at gjeldsregisteret sørger for at banken som skal gi deg lån får komplett oversikt over andre lån. Det er også slik at kredittgrensen på kredittkortene dine vil telle som gjeld, uavhengig av om de er i bruk eller ikke.

Les også: Dette betyr gjeldsregisteret for deg

– Med den nye ordningen er det viktig å være bevisst at alle avtaler du inngår påvirker hvor mye du får i lån. Har du et ubrukt kredittkort vil det likevel bli vurdert som gjeld. Derfor er det enda viktigere enn tidligere å få oversikt over kort og kredittavtaler, utdyper Mikolajczyk.

– Økonomiske utfordringer? – skaff deg oversikt

Mange som sliter med økonomien kan rydde opp ved å refinansiere alle lånene sine. For å gjøre gode økonomiske valg er det viktig med oversikt.

– Skaff deg oversikt over kredittavtalene og gjelden din. Det er først når du har oversikt at du vet hvilke muligheter du har, sier Mikolajczyk.

Lederen i Bank2 forteller at de hjelper mange kunder med å få en bedre forståelse for egen økonomi.

– En gjeldsoversikt kan gi deg en oversikt over ditt økonomiske handlingsrom. Ikke bare om du har unødvendige kredittavtaler, men også vilkårene på de ulike lånene. Dette kan være vanskelig å vurdere selv, forklarer banksjefen.

– Trenger du mer i lån?

Med de nye reglene kan det hende du ikke får det lånet du trenger eller ønsker deg. Da kan det være lurt å ta kontakt med noen eksperter som kan hjelpe deg med å prioritere.

– Vi hjelper mennesker i alle slags situasjoner. Noen ganger er det refinansiering av lån som er løsningen, andre ganger kan det være å avslutte en kredittavtale som du uansett ikke har behov for. Vår forståelse for hva som påvirker din låneevne kan bidra til å hjelpe deg med å ta de rette valgene, avslutter Mikolajczyk.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-