I januar ble 7090 nye personer registrert med betalingsanmerkning. Totalt er nå 253 198 nordmenn økonomisk svartelistet.

Slik sletter du en betalingsanmerkning – raskt

Rekorden ble satt i desember i fjor med 255 752 personer, ifølge datakvalitetsansvarlig Tore Lia i kreditttopplysningsbyrået Bisnode. Den misligholdte gjelden er på nesten 50 milliarder kroner.

Tore Lia er datakvalitetsansvarlig i Bisnode

Tore Lia er datakvalitetsansvarlig i Bisnode

Betalingsmoral
– Jeg satser på på uheldige omstendigheter fremfor at betalingsmoralen har svekket seg. I all hovedsak tror jeg at de fleste ønsker å gjøre opp for seg, sier administrerende direktør Frode Ekeli i Bank2. Daglig mottar banken henvendelser fra personer som har behov for å refinansiere misligholdt gjeld.

Flere mister jobben
– Oljenedturen fører til at flere mister jobben. Svært mange har i løpet av det siste året måttet forholde seg til trangere privatøkonomi. Økte valutakurser fører dessuten til at varer og tjenester blir dyrere. Dette påvirker naturligvis den enkelte forbruker som får mindre å rutte med, sier Ekeli.

Slettes raskt
– Betalingsanmerkninger er ferskvare. Gjør man opp misligholdet blir anmerkningen fjernet etter få uker. Har man anledning til dette, er det absolutt å anbefale, sier Ekeli.

Les også:
Bank2 med norgesrekord i økonomisk hjelp