Over 250.000 nordmenn planlegger å handle julegavene med lånte penger

Kjøpepress i julen gjør at mange tyr til kredittkort og forbrukslån når julegavene skal handles. Det kan koste deg dyrt neste år.

Mer enn 6,5 prosent svarer at de må bruke kredittkort eller forbrukslån for å kjøpe julegaver i år, ifølge en landsdekkende spørreundersøkelse som analysebyrået Infact har gjort på oppdrag fra Bank2 i høst.

– Det er ingen landsdeler som skiller seg spesielt ut. Undersøkelsen viser imidlertid at det er flere menn enn kvinner som planlegger å handle julegaver på kreditt, sier markedssjef Petter Bjørnstad i Bank 2.

Hovedorganisasjonen Virke kommer hvert år med et anslag på hvor mye hver og en av oss kommer til å bruke på julemat, pynt og gaver. I år tror ekspertene i Virke at vi kommer til å bruke om lag en tusenlapp mer sammenlignet med julehandelen i 2019.

– Dette er annerledesåret, og julehandelen er intet unntak. Koronapandemien og stengte grenser bidrar til at vi forventer historisk vekst i årets julehandel, uttalte direktør Harald Jachwitz Andersen for Virke Handel til norske medier den 18. november.

Anbefaler et julebudsjett: – På nyåret kommer regningene

Bjørnstad trekker frem god planlegging som det viktigste tiltaket for å sikre et fornuftig gaveforbruk på gaver i førjulstiden.

– Å lage et julebudsjett er veldig nyttig, der en av postene dine bør være julegaver. Et budsjett vil også bidra til at du unngår spontan handel som kan koste deg dyrt, sier han.

Markedssjefen mener likevel at det ikke nødvendigvis er uforsvarlig å handle på kreditt.

– Når du bruker kreditt har du som oftest en rentefri periode, og i mange tilfeller kan det være fornuftig å utnytte seg av dette. Bruker du penger ut over egen inntekt er det imidlertid viktig at du på forhånd har en klar plan for hvordan du skal betale dette tilbake, sier Bjørnstad.

Mange føler et kjøpepress i julen

Julehøytiden fører ofte med seg en forventing om hva du skal bruke penger på. Og hele 38 prosent av oss føler et kjøpepress i julen, ifølge en landsdekkende spørreundersøkelse Norstat gjorde for Bank2 tilbake i 2018.

– Vi opplever at mange føler de har brukt mer penger enn de egentlig ønsker i forbindelse med høytiden, i hvert fall når det nye året starter. Da kommer regningene, og da kommer også konsekvensene, sier han.

Bank2 har lang erfaring med å hjelpe kunder å rydde opp i egen økonomi, og kan bidra med refinansiering med sikkerhet i bolig. Bjørnstad sier at banken på nyåret som regel får en økning i henvendelser fra personer som har levd over økonomisk evne i desember.

– Vi ønsker å hjelpe, men det er ikke i alle tilfeller alt kan refinansieres med en gang. Da bidrar vi heller til å skape oversikt og en fornuftig nedbetalingsplan på den gjelden du har, sier han.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,