Hvordan få kontroll over økonomien etter julefeiringen

 

Mange bruker litt mer penger enn de har råd til i løpet av julefeiringen. Nå er feiringen over, og vi gir noen tips til hvordan du skal få oversikt og kontroll over økonomien.


Markedssjef i Bank2, Petter Bjørnstad, gir deg tips til hvordan du får økonomien på rett spor etter julefeiringen.

1. Få oversikt 

– For å ta gode økonomiske avgjørelser er oversikt avgjørende. Derfor bør det første du gjør etter ferien være å gå grundig gjennom din egen økonomi. 

– Det er vanlig å ha brukt litt mer penger enn planlagt i løpet av julen. Nå som julen er over er det første du bør gjøre å få oversikt over de utleggene du har hatt og hva status er, sier Bjørnstad.

2.  Lag budsjett

Etter at du har fått oversikt over økonomien så er det hensiktsmessig å lage budsjett.

– Budsjettet vil hjelpe deg med å bli mer bevisst på ditt eget forbruk, samtidig som det er lettere å planlegge. Ofte vil du identifisere unødvendige utgifter som lett lar seg kutte, fortsetter Bjørnstad.

3. Ta sparegrep   

– Små sparetiltak har ofte en overraskende stor effekt. Det å gjøre noen enkle grep kan være med på å styrke økonomien din betraktelig, forteller markedssjefen.

Eksempler på enkle sparetiltak:

  • Unngå småkjøp. Dropp kafébesøkene og kioskkjøp.
  • Dra sjeldnere på matbutikken. Planlegg innkjøpene for en uke av gangen. Du vil ofte unngå unødvendige småkjøp, samtidig som du vil bli flinkere til å bruke alt du har i kjøleskapet.
  • Midlertidig kjøpestopp. Ikke kjøp nye klær eller nytt utstyr før du er ovenpå økonomisk igjen.

Det å ha en liten økonomisk buffer er noe banken alltid anbefaler.

– Ingen går igjennom livet uten at det dukker opp uforutsette utgifter. Da er det alltid lurt å ha noe oppsparte midler. Ved å sette til side et småbeløp hver måned vil du spare deg opp en buffer, uten at du merker det i hverdagen, fortsetter Bjørnstad.

4. Refinansier gjelden

Hvis du har brukt flere kredittkort og har flere smålån etter ferien kan refinansiering være lurt. Ved å samle gjelden på et sted blir det lettere å holde oversikt.

– Da trenger du kun forholde deg til en bank og du har en fast avbetalingsdato i måneden. Mange gruer seg til neste regning, fordi de ikke har oversikt over når den neste kommer. Dette unngår du hvis du samler gjelden på et sted, forklarer Bjørnstad.

 

Julen kan gi deg nyttig lærdom

 Bjørnstad mener det kan være klokt å gå igjennom utgiftene kort tid etter julehøytiden er ferdig – slik at husholdningen kan lære og planlegge bedre i fremtiden.

– Spiste dere opp all maten? Kunne dere spart penger på å planlegge gavehandlingen bedre? Dette er spørsmål som det kan være lurt å stille seg. Det er lettere å gjøre en slik evaluering når julen fortsatt er frisk i minnet, avslutter markedssjefen i Bank2.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-