Ferien over: – Fire tips for å få kontroll på økonomien

 

Hvis du har brukt litt mer penger enn du burde i løpet av ferien så er du ikke alene.


Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2, gir deg fire tips til hvordan du kommer deg «ovenpå» med egen økonomi etter ferien.

1. – Få oversikt

Det første du må gjøre for å få kontroll over økonomien er å få oversikten over den.

– Vi ser at de fleste med økonomiske utfordringer ikke vet hvor mye og hva slags gjeld de har. Det å få oversikt er det første steget mot å få kontroll. Da oppleves også de økonomiske utfordringene som mer håndterlige, sier Bjørnstad.

2. – Samle gjelden

Har du flere kredittkort og smålån? Da er gjelden din sannsynligvis mer krevende å bli kvitt enn hvis du samler opp de økonomiske forpliktelsene dine.

– Vi ser ofte at folk har brukt flere kredittkort gjennom ferien. Dette fører til mange dyre smålån. Hvis du samler lånene ett sted så gjelden mer oversiktlig, lettere å betjene og du vil ofte kunne få bedre vilkår, sier Bjørnstad.   

3. – Lag en betalingsplan

Når du har samlet gjelden på et sted og vet hva du skylder, så er det lettere å stake ut veien videre.

– Rådgiverne i banken kan hjelpe deg med å legge en plan for nedbetaling av gjelden. Sammen blir dere enige om hvor mye gjeld som er forsvarlig og nødvendig å betale ned hver måned, fremhever Bjørnstad.

4. – Start småsparing

– Det vil alltid oppstå uforutsette utgifter og hvis du har spart så slipper du å bruke kreditt neste gang det skjer, sier Bjørnstad.

Småsparingen kan være til en egen konto, som du har i bakhånd. I tillegg er det lurt å sette av penger til neste ferie, så du slipper å bruke kredittkortet.

– En liten sum satt til side hver måned blir ganske mye innen neste ferie. Bruker du oppsparte midler i stedet for kreditt er det lettere å nyte både ferien og hverdagen etterpå, fortsetter han.

Bankrådgivere står klare: – Vi kan hjelpe

Bank2 er spesialisert på å gi økonomisk veiledning til de som ønsker å rydde opp i økonomien sin.

– Rådgiverne er der for deg og din økonomi. De hjelper deg å få oversikt, samle gjelden og lage en nedbetalingsplan sammen med deg. Vi kan hjelpe, avslutter Bjørnstad i Bank2.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-