Slik kan du avlaste økonomien under koronakrisen

 

Koronapandemien får store virkninger for norsk økonomi. Ingen vet nå hvordan krisen vil utvikle seg. Hva kan du gjøre, og hva bør du tenke på?

Denne artikkelen ble publisert tirsdag 17. mars 2020


– Hvis dette vedvarer vil det gå hardt utover privatøkonomien, sier Petter Bjørnstad i Bank2.

Markedssjefen har 20 års erfaring fra inkasso- og bankbransjen. Han minner om at nordmenn flest har høy privat gjeld.

– Første prioritet for alle er nå å ivareta sikkerheten til våre medborgere og følge rådene fra helsemyndighetene. Dette er en tid for å tenke på hverandre, men også på egen privatøkonomi.

Dette skjer med norsk økonomi nå 

Børsverdiene krakker over hele verden, den norske kronekursen faller og mange arbeidstakere blir permittert. Mange butikker stenger ned og det er ventet at arbeidsledigheten skal stige. Som følge av spredningen av korona-viruset følger en økonomisk krise av foreløpig uant omfang.

– Det har vært gode tider i norsk økonomi en lang periode. Nå ser vi at titusenvis av arbeidstakere blir permitterte, og mange vil oppleve betydelige reduserte inntekter, sier Bjørnstad.

Myndighetene jobber med å stimulere økonomien og redusere de negative konsekvensene, men Bjørnstad oppfordrer samtidig alle til å ta nødvendige grep for å redusere sannsynligheten for problemer i egen privatøkonomi.

–  Skaff deg oversikt 

– Sett opp et budsjett. Vi har alltid gitt dette rådet, men nå er det spesielt nødvendig. Finn ut hvor mye inntekter du kan forvente den nærmeste tiden og list opp alle kostnadene du har, sier Bjørnstad.

– Følg råd fra arbeidsgiver og NAV    

For de fleste vil arbeidsgiver betale minst de to første dagene i permittering med full lønn. I kjølvannet av krisen har partiene på Stortinget blitt enige om at staten deretter dekker full lønn opp til 6G (599.148 kroner) de første 18 dagene.

– Det betyr at mange har inntekt som normalt de første 20 dagene etter permittering. Følg nøye med på instruksjoner fra arbeidsgiver og NAV, for å sikre inntektene du har rett på.

NAV har satt opp en egen informasjonsside her, for de som er permittert på grunn av korona-viruset.

– Vær forberedt på reduserte inntekter 

Etter de 20 første dagene vil alle permitterte mest sannsynlig gå over til dagpenger, som betyr en vesentlig reduksjon i inntekt for de aller fleste.

Normalt sett får du med dagpenger dekket opp til 62,4 prosent av inntekten, med en begrensing opp til 7.190 kroner i uken – som tilsvarer en årslønn på 373.880 kroner.

– Det er forventet at det etter den første perioden på 20 dager vil bli reduksjoner i inntektene til de permitterte. Dette bør alle være forberedt på, sier Bjørnstad.

– Kutt ned løpende forbruk 

En del utgifter er nødvendig, som for eksempel strøm, internett og mat.

–  Alle kan kutte noe. Dette kan for eksempel være abonnement på treningssenter. Videre kan det være mye penger å spare på å handle smartere når det kommer til matinnkjøp. Dette er dessverre også tiden for å kansellere ferieplaner eller innkjøp av nye møbler, sier Bjørnstad.  

– Ta kontakt med banken din  

I krevende tider er bankene ofte velvillige til å redusere de månedlige innbetalingene i en midlertidig periode.

– Det kan derfor være en god idé å ta kontakt med banken din for å undersøke mulighetene for å utsette avdrag, slik at man kun betaler renter for en kortere periode, sier Bjørnstad

– Unngå dyre smålån og vurder refinansiering  

Når det gjelder lån uten sikkerhet er Bjørnstad klar i sitt råd.

–  I tillegg til å redusere kostnader knyttet til for eksempel mat og strøm, anbefaler vi å unngå dyre smålån. Det betyr at dette ikke er tiden for å ta på seg usikret lån. Hvis du allerede har slike lån, er det viktig å prioritere å betale ned på disse.

Bjørnstad forklarer videre at flere burde vurdere refinansiering med sikkerhet i egen bolig.

– Dersom du allerede nå ser at du vil slite med dette, bør du kontakte noen som kan hjelpe med refinansiering, råder han.

Bank2 er spesialisert på å gi økonomisk veiledning til de som ønsker å rydde opp i økonomien sin.

– Rådgiverne er der for deg og din økonomi. De hjelper deg å få oversikt, samle gjelden og lage en nedbetalingsplan sammen med deg. Vi kan hjelpe, avslutter Bjørnstad.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –