Slik vil du merke kronekollapsen på lommeboken

 

Den norske kronen har svekket seg betydelig mot andre valutaer i forbindelse med oljeprisfall og koronakrisen. Hva betyr det for deg?


Den siste dagen i mars 2020 kostet én dollar omtrent 10,5 kroner. Det tilsvarer en svekkelse av kronen på over 20 prosent sammenlignet med ett år tidligere.

– Når kronen svekker seg for det betydning for norsk økonomi og dermed manges privatøkonomi, sier Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.

Også mot andre valutaer har kronen svekket seg betydelig, inkludert det britiske pundet og euroen.    

Dyrere varer og tjenester

Det første Bjørnstad trekker frem er at en del varer og tjenester øker i pris. Typiske artikler som vil bli dyrere er mat, drikke, elektronikk og biler.

– Norske bedrifter som importerer fra utlandet vil måtte betale mer for de samme varene og tjenestene enn tidligere. For å opprettholde lønnsomheten må de øke prisene, og det betyr at du må bruke mer av lønnen din på de samme varene, sier han.

Dyrere utenlandsferie

Nå som koronakrisen har truffet Norge er det trolig færre som forlater riksgrensene for å feriere, men utenlandsturene vil bli merkbart dyrere for de som velger å reise. 

– Å bo, handle og spise i utlandet vil koste mer enn tidligere. Er det et år du bør vurdere å feriere i Norge er det kanskje 2020, fremholder Bjørnstad.

Svekket lønnsvekst og arbeidsplasser i fare   

En rekke importbedrifter får nå høyere regninger. Som følge av svekket lønnsomhet står bedriftene i disse næringene i fare for å slite økonomisk, som i ytterste konsekvens kan medføre oppsigelser.

– Typiske virksomheter som må ut mer for de samme varene er importører av båter, biler, klær, elektronikk og andre forbruksartikler. De ansatte i importnæringen bør heller ikke forvente seg lønnshopp, sier Bjørnstad.

Nye arbeidsplasser vil komme

Når kronen blir billigere betyr det at norske bedrifter som eksporterer til utlandet kan selge varene sine billigere sammenlignet med tidligere.

– En svakere krone medfører heldigvis ikke bare negative konsekvenser. Bedrifter og ansatte i eksportnæringen kan gå gode tider i møte, sier Bjørnstad.

Blant landets fremste eksportnæringer finner vi maritime næringer som fisk og havbruk, i tillegg til industribedrifter innen produksjon av alt fra aluminium, gummi, jern og olje.

– Når det gjelder oljesektoren er den avhengig av en tilstrekkelig høy oljepris for å opprettholde aktiviteten, sier Bjørnstad og viser til at mange arbeidsplasser forsvant da oljeprisen kollapset i 2015.

Har du en endret privatøkonomisk situasjon?

Bjørnstad forklarer videre at flere burde vurdere refinansiering med sikkerhet i egen bolig, dersom de blir hardt rammet av de økonomiske virkningene av en svakere krone.  

– Vær tidlig ute. Rådgiverne våre er der for deg og din økonomi. De hjelper deg å få oversikt, samle gjelden og lage en nedbetalingsplan sammen med deg. Vi kan hjelpe, avslutter Bjørnstad.

Bank2 er spesialisert på å gi økonomisk veiledning til de som ønsker å rydde opp i økonomien sin.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –