Månedens forbruker: Mai 2017
Navn: Vidar Aadnevik
Alder: 42
Sivil status: Gift
Kommer fra: Bergen
Yrke: Daglig leder, Unified Analytics AS

Er du glad i å shoppe?
– Idrettsutstyr ja, men generell shopping av nødvendigheter er langt nede på prioriteringslisten. Bare for å nevne det, så ligger IKEA ekstremt langt nede på listen og av den grunn er det fordømt irriterende at de har så mye praktiske/smarte løsninger. Et unntak for IKEA er om man har muligheten til å gå der uten kone og barn. Generelt blir det effektiv mengde-shopping av klær i utlandet. Shopping er ikke sjeldent lystbetont og det medbringes ofte en liste.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Når kjøpte du noe sist?
– IKEA i forrige måned, men hadde da med plukkliste slik at jeg målrettet kunne plukke fra reolene og forsvinne ut dørene brennkvikt.

Betaler du regninger på forfall?
– Selvsagt! I heimen er det jeg som har kontroll på hva som skal betales når. Det som ikke er betalt til forfall er normalt et resultat av at vi har fått en papirregning som er «ryddet vekk» av min kone. Takk og pris for e-faktura!

Er det pinlig å få purringer eller brev fra inkassobyrå?
– Irriterer meg litt over det, men det skjer særdeles sjeldent.

Burde hverdagsøkonomi fått større plass i skolen?
– Kan ikke erindre at jeg hadde mye hverdagsøkonomi på skolen, men det ville jo vært en fryd om mine barn fikk forståelse av at penger ikke gror på trær. Barn bør lære om hverdagsøkonomi i 1. klasse – det vil garantert resultere i litt mindre «kan jeg få» spørsmål.

LES OGSÅ: Derfor bør du samle alle smålån

Er du opptatt av prisene når du er i matvarebutikken?
– Ja, det er jeg, men jeg løper ikke rundt etter tilbud. Utfordringer er vel heller den at min kone overhode ikke ser på priser, som er et resultat av at hun er polsk og ble deprimert av å sammenligne med polske priser.

Handler du mer når det er salg?
– Nattåpent og tilsvarende er bare å glemme. Om det er salg da er jeg målbevisst på hva som skal kjøpes og at det er et behov for innkjøpet.

Hva er en akseptabel månedslønn i dine øyne?
– Vanskelig spørsmål, men det må jo være en lønn som gir meg frihet til å leve uten de helt store økonomiske utfordringene. Er glad i å reise og bruke naturen, så om lønnen satt begrensninger på den livsstilen jeg har, ville jeg nok ansett månedslønnen for uakseptabel lav. Egentlig er det jo snakk om hva den samlede inntekten i husholdninger er for å få hjulene til å spinne rundt.

Hvem er flinkest med økonomi, kvinner eller menn?
– Det har ikke noe med kjønn å gjøre. Her er det snakk om interesse, evne og ansvarsfølelse.

Frykter du at du kanskje en dag går på en økonomisk smell?
– Nei, jeg er vel litt for risikoavers på det området.