Desember ble den måneden i 2016 der flest nordmenn pådro seg betalingsanmerkninger.Desember er ofte den måneden i året med høyest antall registrerte betalingsanmerkninger. I desember var antallet nordmenn med betalingsanmerkninger 255 020 personer. Til sammenligning var det 8855 færre med betalingsanmerkninger i juli.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Gjennom høsten har det økt jevnt og trutt med mislighold og det meste av misligholdet kan knyttes til forbrukslån og kredittkort.

Petter Bjørnstad i Bank2

Spår bedring
– Vanligvis ser vi en nedgang i misligholdet utover vinteren og våren, mens det går motsatt vei om høsten. Dette betyr at vi forhåpenligvis ser en bedring det neste halvåret. De aller fleste ønsker tross alt å gjøre opp gjeld som er misligholdt,  sier salgs – og markedssjef i Bank2, Petter Bjørnstad.

Den absolutte rekorden i betalingsanmerkninger ble satt i desember 2015. Da var det drøyt 700 flere med anmerkninger sammenlignet med desember i fjor. Tallene fra desember 2016 er dermed de nest høyeste som noengang er registrert.

LES OGSÅ: Pengeproblemer går i arv

Utvikler seg positivt
– Vi får håpe at privatøkonomien utvikler seg positivt. Det er kanskje den beste garantien vi har for at misligholdet reduseres, sier Bjørnstad. Hans klare anbefaling er at de som har havnet i gjeldstrøbbel tar kontakt med kreditorer eller inkassobyrå for å finne en løsning.
– Strutsemetoden med å stikke hodet i sanden fungerer dårlig når det gjelder privatøkonomi generelt og mislighold spesielt. Vår erfaring er at det finnes konstruktive løsninger om skyldnerne tar tak i gjeldsproblemene. Det innebærer ofte gode løsninger og ikke minst bedret livskvalitet, påpeker Bjørnstad.