Nå må du være på «økonomisk-vakt»

Merker du at postmannen legger fra seg flere purringer og inkassobrev i postkassen din? Bare siden juli har nesten 14 000 flere personer blitt registrert som dårlige betalere, det høyeste antallet på svært mange år.– Økningen er mye større enn det vi hadde ventet, selv om tendensen er normal ved at det frem mot nyttår er flere som pådrar seg mislighold, sier salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

Fra sommeren
Tallene er hentet fra kredittbyrået Bisnode, og misligholdet kan ikke kanaliseres til juleforbruk. For at du skal bli registrert som dårlig betaler går det i gjennomsnitt fire måneder fra regningen skulle vært betalt. I juli var det cirka 240 000 personer med én eller flere betalingsanmerkninger, og ved inngangen til desember hadde dette antallet økt med nesten 14 000 personer. Dette er den høyeste økningen som er registrert i løpet av fem måneder de ti siste årene.

Kan virke enkelt
– Misligholdet som nå registreres strekker seg tilbake til sommeren, forklarer Bjørnstad. Han ber folk være «økonomisk på vakt» ved å ikke overforbruke, spesielt med penger du ikke har.
– Det kan virke så enkelt der og da å bruke litt ekstra, men erfaringen viser at januar ofte blir en måned med mange utgifter og da kan det være greit å ha litt i reserve,  påpeker han.

Formidabelt press
Bjørnstad sier videre at julen – i likhet med sommeren – utgjør et formidabelt press på privatøkonomien.
– Om sommeren handler det om å reise på ferie, mens nå handler det om julegaver. Har du kommet i mislighold, er det viktig å få oversikt, rydde opp gjennom en rimeligere refinansiering og på den måten få en økonomisk omstart, anbefaler Bjørnstad.

Ny start
Bank2 har spesialisert seg på å refinansiere blant annet misligholdt gjeld, og årlig får Bank2 svært mange henvendelser fra personer som ønsker å rydde opp i privatøkonomien gjennom en NY START.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-

LES OGSÅ: Slettet 40 betalingsanmerkninger med bankens hjelp