Tusenvis av nordmenn tror ikke de klarer en økning i lånerenten på to prosentpoeng 

Det siste året har boliglånsrenten beveget seg oppover. Dersom den øker videre kan det by på økonomiske utfordringer for tusenvis av nordmenn.


Fire ganger i året legger Norges Bank frem sin analyse av hvordan rentenivået vil utvikle seg fremover. Denne analyse kalles for rentebanen, og sier noe om forventet boliglånsrente de neste årene.

– Rentebanen er en av mange kilder til informasjon om hvordan boliglånsrenten kan tenkes å utvikle seg fremover, sier Sebastian Mikolajczyk, leder for personmarkedet i Bank2.

Den siste rapporten fra Norges Bank tyder på at styringsrenten ikke vil stige så mye de neste årene, men dersom det skulle bli ytterligere oppgang i norsk økonomi vil Norges Bank heve den.

– De som ikke tåler en økning i boliglånsrenten på to prosentpoeng er i en sårbar posisjon. Det er viktig å være klar over at rentebanen kan endres, fortsetter banklederen.

 

Befolkningsundersøkelse: fem prosent tror ikke de klarer økning på to prosentpoeng

Fem prosent av Norges befolkning over 18 år frykter selv at de ikke vil tåle en renteøkning på to prosentpoeng, ifølge en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Bank2.

– Privatøkonomien er sårbar for svingninger i boliglånsrenten. De som husker slutten av 1980-tallet kan skrive under på akkurat det. Vi anbefaler alltid å ha en økonomisk sikkerhetsmargin, sier Mikolajczyk.

Som et eksempel vil en renteøkning på to prosentpoeng for en person med 2,5 millioner i boliglån tilsi økte månedlige kostnader på 2760 kroner.

– Dette vil representere et kraftig innhugg i privatøkonomien til mange. I løpet av et år snakker vi mer enn 30 000 kroner i økte kostnader på boliglånet. 

 

Kontroll er avgjørende for å unngå økonomiske utfordringer  

Dersom renten stiger med to prosentpoeng fremover vil tusenvis av nordmenn få privatøkonomiske utfordringer. Bank2 kan hjelpe, men Mikolajczyk understreker at det er lurt å søke råd før det er for sent.

– Kontroll er avgjørende for å unngå økonomiske problemer. De som lykkes med å rydde opp i egen økonomi, er de som søker hjelp tidlig nok, sier han. 

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-