De fleste nordmenn ser positivt på sin egen privatøkonomi i 2015

– Vi synes det er kjekt at det store flertallet er optimistiske med tanke på sin egen privatøkonomi, sier Kristine Jeanette Vestad, markeds- og kommuniksjonsansvarlig i Bank2.
Infact gjennomførte nylig en nasjonal undersøkelse for banken, og bare ti prosent konkluderte ventet negativ utvikling i sin egen lommebok.

Settes på prøve

–  2015 blir i alle fall et spennende år for privatøkonomien. Det er hyggelig at folk er optimistiske, men 2015 har så langt vist seg å være et utfordrende år med mye nedbemanning innen oljerelatert virksomhet, men også i andre bransjer.  Det påvirker mange familier negativt, sier Vestad. Hun ser ofte konsekvensen av privatøkonomi som settes på prøve. Bank2 har siden 2005 refinansiert misligholdte lån til kunder som ikke får tilsvarende muligheter i andre banker på grunn av uoppgjorte forpliktelser og vedvarende dårlig betalingshistorikk.
– De pessimistiske er i mindretall. Samtidig ser vi en todelt privatøkonomi. De som sliter og de som har det romslig økonomisk, sier Vestad. Undersøkelsen konkluderer med følgende:

Samtidig ser vi en todelt privatøkonomi. De som sliter og de som har det romslig økonomisk

37,9 prosent ser positivt på privatøkonomien i 2015
10.0 prosent spår negativ utvikling
43,6 prosent tror privatøkonomien forblir uendret
8,4 prosent er usikker

Mer risiko med menn

Menn er mer optimistiske enn kvinner

Menn er mer optimistiske enn kvinner. Mens 42,7 prosent av mennene tror på vekst i privatøkonomien, er tilfellet 32,8 prosent hos kvinnene.

– Det sies at kvinner er mer edruelige enn menn når det kommer til penger, og i vår egen portefølje har vi overvekt av menn som har vært optimistiske. Det er mer risiko knyttet til menn og forbruk.Vi har tusenvis av eksempler på hovedsaklig menn som har levd over evne og spesielt brukt penger de ikke har gjennom kredittkort, sier Vestad.
-Det er også et stort antall personer som vil ha behov for å rydde opp i privatøkonomien når man vet at det er rekord i antallet personer med betalingsanmerkninger. Det er viktig å søke bistand før det er for sent. Orden i privatøkonomien gjør den enkelte lettere til sinns, legger hun til.