Aldri før har endringene fra en måned til en annen vært så liten når det gjelder betalingsanmerkninger.

I juli stod 246 165 personer oppført med en eller flere betalingsanmerkninger. Ved utgangen av august inneholdt listen 246 167 navn. Det viser oversikten fra kredittopplysningsbyrået Bisnode.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

To personer
– En økning på bare to personer er en historisk lav endring. Vanligvis øker antallet personer med betalingsanmerkninger vesentlig fra sommeren og frem til jul. Tallene viser at tross flere nedbemanninger og oppsigelser i næringslivet, øker ikke det økonomiske misligholdet, sier salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2. Han følger utviklingen nøye fra måned til måned, og tror ikke at 2016 blir et rekordår.

LES OGSÅ: Slik sletter du en betalingsanmerkning

Fryktet verre utvikling
– Heldigvis, kan man si. Vi er mange som hadde fryktet en verre utvikling, men siden julen i fjor har nærmere 10 000 personer blitt fjernet fra det som kalles svartelisten, og det er veldig positivt, sier han. Bjørnstad presiserer imidlertid selv om det er en bedring hittil i år, er det mange som sliter med regningene.
– Nesten en kvart million nordmenn misligholder sine økonomiske forpliktelser. Det er stadig flere som oppsøker hjelp hos oss for å få refinansiering, slik at man får en økonomisk omstart, sier han.

Er det klassiske kjennetegn hos dem som ber om bistand?
– Det er flere grunner til at det oppstår mislighold, alt fra lav inntekt til andre kritiske livssituasjoner. Det viktigste er at man tar tak i det, for problemene forsvinner ikke uten egeninnsats, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Lån med sikkerhet