Stadig flere av oss handler på nettet, spesielt når det nærmer seg jul. Det vet også de kriminelle.

Les også:
Slik sletter du en betalingsanmerkning
Bedre kår for deg med skattetrøbbel

Les rådene fra seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS)

Bjarte Malmedal er seniorråsgiver i NorSIS

Bjarte Malmedal er seniorråsgiver i NorSIS

1) Ikke tro alt du leser. Desember er høysesong for gode tilbud. Ny iPhone 6S for kun 1kr? Ny 50″ TV for bare 499? Slike annonser kan være såkalt “click-fraud”, altså at du lures til å klikke på annonsen slik at de som står bak tjener penger ved at svært mange har sett på den. Det er imidlertid også slik at du kan bli lurt til å oppgi personlig informasjon eller betalingsinformasjon som senere blir misbrukt. Vær kritisk til tilbud som virker for gode til å være sanne. Som regel er de nettopp det.

2) Kontroller kontoene dine. De kriminelle satser på at desember er en travel måned, og at du ikke sjekker kontoutskriftene dine. Sjekk alle bankkontoer og faktura fra kredittkortselskapene, og se etter mistenkelige transaksjoner. Det kan for eksempel være utbetalinger til mottakere du ikke kjenner til, eller at beløpene ikke stemmer med det du aksepterte på nettsidene. Rapporter alle avvik til banken og anmeld alle forsøk på svindel.

3) Undersøk om forhandleren er trygg. Har andre anbefalt eller advart mot den? Er den kjent eller ukjent? Hvilket rykte har den? Tilbyr den kryptering? Hvem er det digitale sertifikatet utstedt til? Bruk nettbutikker du har tillit til. Er du i tvil, undersøk om varen kan kjøpes hos en nettbutikk du mener er tryggere. Bruk kredittkort eller annen sikker betaling der du kan, og ikke lagre kortopplysningene i nettbutikken. Se etter hengelåsen i adressefeltet og lær deg hvordan du kan kontrollere hvem krypteringssertifikatet er utstedt til.

4) Pass på datahygienen. En sikker datamaskin beskytter både deg selv og andre som bruker nettet. Sørg for at programmene og operativsystemene er oppdatert med de siste sikkerhetsoppdateringene, og at antivirus og andre sikkerhetsprogrammer er oppdatert. Sørg for at du tar sikkerhetskopi.

5) Sjekk passordene dine. 1. desember er “Røykvarslerens dag”, en dag der alle blir anbefalt å bytte batteri i sine røykvarslere. Hvorfor ikke lage en årlig rutine for å kontrollere dine passord i desember? Bruk to-trinns pålogging over alt der det er mulig. Vurder å bruke en passord-manager som kan håndtere alle passordene. Bruk forskjellige passord på forskjellige nett-steder, og velg et passord som er enkelt å huske for deg men vanskelig å gjette for andre. Vurder å bytte passord en gang i blant, gjerne i begynnelsen av desember.

6) Stopp. Tenk. Klikk. En vanlig metode for nettkriminelle er å sende falske purringer på faktura, eller en epost hvor det kan stå “Din ordre blir behandlet. Trykk her for å se faktura pålydende 1990,-“. En normal reaksjon er å klikke på linken for å se hva dette er. Spesielt dersom en ikke har bestilt noe. Når vi klikker på linken kan det føre til at ondsinnet kode blir installert på maskinen, at personlig informasjon blir stjålet, at det blir installert et såkalt løsepenge-virus eller noe annet ubehagelig. Vær kritisk til epost fra ukjente avsendere. Vær klar over at metodene de bruker for å manipulere oss er svært sofistikerte. Skulle du bli utsatt for svindel eller annen nettkriminalitet, be om hjelp til å stoppe det før konsekvensene blir enda større.

Desember kan være en kostbar måned, med enkle grep kan du sørge for at den ikke blir en festmåned for de kriminelle.

Lykke til med julehandelen!