Betalingsanmerkninger: Alt du trenger å vite

Med en betalingsanmerkning kommer ofte også mange spørsmål: Hva vil den si for min økonomiske situasjon, hvilke konsekvenser har det for meg i hverdagen, og hvordan kan jeg bli kvitt den? Her får du svar på alt du trenger å vite om betalingsanmerkninger. 

Dette får du vite om betalingsanmerkninger:

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er et varsel som er registrert på deg i kredittopplysningsbyråer. Dette varselet dukker opp når noen gjør en kredittvurdering av deg, og antyder at betalingsevnen din er lav.

Kredittvurderinger skjer ofte i forbindelse med at du vil ta opp lån eller kreditt, bli kunde et sted, eller vil kjøpe noe på avbetaling. Du kan også bli kredittvurdert når du søker jobb eller ønsker å leie en leilighet.

Når får man betalingsanmerkning?

Du får en betalingsanmerkning dersom du:

  • Har unnlatt å betale en faktura til en virksomhet, selv etter at det har blitt sendt ut inkassokrav og du har fått varsel om at de vil gå rettslig til verks.
  • Har et lønns- eller trygdetrekk registrert på deg.
  • Er registrert med en rettslig eller tvungen gjeldsordning.
  • Er registrert som personlig konkurs.
  • Det tidligere har blitt tatt pant i din eiendom, konto eller verdipapirer på grunn av manglende betalinger.

Kan du ta opp lån for å fjerne betalingsanmerkninger?

Det kan være vanskelig å få lån i ordinære banker med betalingsanmerkninger, men hos oss i Bank2 kan du få lån så lenge du kan stille med bolig som sikkerhet. Et slikt lån kalles for refinansieringslån.

Bruk vår lånekalkulator for å finne ut hvor mye det vil koste å refinansiere. 

Ønsket beløp
kr 2 000 000
Antall år
25 år
Estimert månedsbeløp
kr
Søk nå
Estimert totalbeløp
kr

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Hvem kan gi deg betalingsanmerkninger? 

For at kredittopplysningsbyrået skal kunne registrere en betalingsanmerkning på deg, må de først ha fått et varsel fra en annen instans. Disse instansene er det vi kaller namsmenn. I Norge har vi å gjøre med disse namsmennene:

  • Statens innkrevingssentral
  • NAV innkreving
  • Skatteetaten
  • Din lokale skatteoppkrever, også kalt kemner
  • Politi- og lensmannskontor, i større byer også kalt Namsfogden

Hvilke konsekvenser har det å få en betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger påvirker kredittscoren din og fungerer som kjepper i hjulene for nye kreditter og lån. Ønsker du å ta opp et lån, eller kjøpe varer og tjenester på avbetaling, sjekker alltid kreditorene for betalingsanmerkninger.

Du blir kredittsjekket i flere situasjoner enn du kanskje skulle tro. Du kan for eksempel bli kredittsjekket av:

  • Banken, når du søker om lån eller kreditt
  • Utleiere av leiligheter
  • Arbeidsgivere
  • Forsikringsselskaper
  • Leverandører av mobilabonnement og andre abonnementstjenester

Når disse ser at du har en eller flere betalingsanmerkninger, er det ikke sikkert de er villig til å ha deg som kunde.

Er du arbeidssøker bør du også være oppmerksom på at enkelte arbeidsgivere gjennomfører kredittsjekk ved nye ansettelser. Det kan hindre deg i å få jobben og vi anbefaler derfor å være åpen om situasjonen.

Blir du varslet når du får en betalingsanmerkning?

Du vil alltid få varsel fra kredittopplysningsbyrået om det dukker opp en betalingsanmerkning på deg.

Når du har fått varsel, går det 30 dager før betalingsanmerkningen faktisk registreres i systemene. Klarer du å betale ned summen du skylder innen disse 30 dagene har gått, slipper du unna hele anmerkningen.

Heldigvis er det aldri for sent å sette i gang en snuoperasjon. Trenger du en hånd å holde i når du setter i gang, er våre rådgivere klare for å hjelpe deg.  

Hvordan sjekker du betalingsanmerkningene dine?

Om du er usikker på om du har betalingsanmerkninger eller lurer på hvor mye du skylder, kan du sjekke dette på Bisnode og Min Experian. Dette er kredittopplysningsbyråer som er pliktige til å gi deg informasjonen som er registrert på deg. For å få tilgang må du logge inn med BankID. Tjenesten er ellers helt gratis og trygg å bruke.

Les mer om hvordan du kredittsjekker deg selv

Kan du slette en betalingsanmerkning?

Ja. Betalingsanmerkninger blir slettet med det samme regningen er betalt eller når saken er eldre nn fire år. Det er viktig at hele kravet er betalt. Det betyr at alle tilleggskostnader som renter og gebyrer også må være betalt.

Hvor lang tid tar slettingen? Når det misligholdte kravet er betalt, sender inkassobyrået en melding til kredittopplysningsbyråene - en såkalt slettemelding. Det kan ta opptil 6 virkedager før saken er slettet etter at regningen er betalt.

Hva gjør du hvis du ikke har råd til å betale?

Har du ikke råd til å betale akkurat nå, kan vi hjelpe deg med å legge en håndterbar og overkommelig nedbetalingsplan. Det er nemlig mulig å komme seg ut av en økonomisk krise, men det kan være vanskelig å ta tak i det på egen hånd. Vi tilbyr derfor en hjelpende hånd. Sammen kan vi finne løsningen som er riktig for akkurat deg og din situasjon.

Kan du refinansiere gjeld med betalingsanmerkninger?

Ja, hos Bank2 kan du refinansiere gjelden din selv om du har betalingsanmerkninger. Du kan låne fra 300.00 kroner til å refinansiere dine inkassolån og utlegg, mot at vi tar pant i eiendommen din.