For første gang er det registrert mer enn 1,5 millioner betalingsanmerkninger. Det er rekord.


– Både antallet anmerkninger og antallet personer med anmerkninger stiger markant og vi frykter at denne utviklingen fortsetter ut 2016, sier salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

LES OGSÅ: Spiller seg inn i gjeld og mislighold

6000 flere
Tallene fra Bisnode er en bekreftelse på at folk i større grad sliter med mislighold. I perioden januar-juli ble det registrert vedvarende nedgang. Det er ikke uvanlig at tallene øker utover høsten. Ved inngangen til november er 252 490 personer registrert som dårlige betalere. Det er rundt 6000 flere enn i august.
Bjørnstad tror ikke at det er én forklaring på utviklingen.

Petter Bjørnstar, salgs -og markedssjef i Bank2

Petter Bjørnstar, salgs -og markedssjef i Bank2

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Mister jobben
– Dette er sannsynligvis en kombinasjon av at flere mister jobben og inntekten reduseres vesentlig om man går over på  arbeidsavklaringspenger. Samtidig er det en eksplosjon av raske forbrukslån, sier Bjørnstad.
Han presiserer at han ikke er mostander av forbrukslån, men skulle gjerne sett at folk var mer kritisk til hva forbrukslånet skal tjene til.

Bedre økonomi
Refinansiering av flere smålån og også misligholdt gjeld er noe vi anbefaler. I slike tilfeller kan refinansiering gi bedre månedlig økonomi og ikke minst forutsigbarhet. Men om forbrukslån brukes til å få raske penger mellom hendene, er ikke det noe vi anbefaler, sier han.