Røde Kors hjelper mennesker med å gjenvinne kontroll over egen økonomi: – Krever tålmodighet og hardt arbeid

Sykdom ledet Kenneth inn i et rus- og kriminalitets-belastet miljø. Nå får han undervisning i økonomi for å komme ut av den onde sirkelen.


– Jeg hadde endelig fått lappen, bil og fast jobb. Så oppdaget legen lymfekreft, forteller Kenneth. 31-åringen tenker tilbake til da han som 21-åring fikk den livstruende diagnosen. Behandlingen var en omfattende cellegiftkur.

– Hadde jeg vært få år eldre, ville jeg ikke overlevd cellegiftbehandlingen. Den ga meg store smerter, og jeg fikk store mengder smertestillende og angstdempende medisiner underveis, fortsetter Kenneth.

Det skulle vise seg vanskelig å legge fra seg pillene etter han ble friskmeldt.

– Jeg ble avhengig av smerte –og angstdempende piller. Når fastlegen ikke lenger ville skrive ut pillene til meg, lette jeg i rusmiljøet, forteller 31-åringen.

Postkasseskrekk: – Hadde mer enn nok andre ting å tenke på

Sykdommen satte Kenneth ut av spill. Årevis med behandling og rusmisbruk resulterte i en nesten blank CV, og at han ble hengende stadig mer bakpå økonomisk.

– Jeg hadde mer enn nok andre ting å tenke på, enn å betale regninger, sier han.

Guro Eriksrud ved Røde Kors forteller at dette er typisk for tidligere straffedømte.

– Det er slik at de fleste innsatte har økonomiske problemer. Vi møter mange som forteller om hvordan gjeldsproblematikk har bidratt til at de faller tilbake til rus og kriminalitet, sier hun.

Hun er prosjektleder i Nettverk etter soning, som arrangerer kurs for tidligere straffedømte i hverdagsøkonomi og gjeldshåndtering. Gjennom samarbeid med frivillige kursledere skal deltakerne lære å ta hånd om egen økonomi. En av kurslederne er markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

– Flere forteller at de ikke vet hvordan de skal klare å betale tilbake gjelden sin med lovlige midler, og veien tilbake til kriminalitet og rus blir kort når man ikke vet hvordan man skal ta tak i problemene sine, fremholder han.

Avhenger av frivillighet

Av hensyn til ressurser må Røde Kors være restriktive med hvem som får delta på kurset.

– Skal man klare å endre livet sitt så kreves det hardt arbeid og både mye praktisk og psykologisk støtte, understreker Guro Eriksrud.

Bjørnstad i Bank2 stiller seg bak dette.

– Prosessen med å få kontroll over sin egen økonomi krever mye tålmodighet og hardt arbeid, spesielt for en gruppe som har vært lenge borte fra jobb og forpliktelser, forteller han.

– Vil hjelpe andre som meg

For den som aktivt tar del i undervisningen, venter det en gulrot; en frivillig som gir individuell oppfølging.

– I samarbeid med en frivillig vil jeg få oversikt over inntekt, gjeld og utgifter. Forhåpentligvis vil vi lage en plan så jeg får betalt ned all gjeld. Det er godt å ha noen å lene seg på i prosessen, fremholder Kenneth.

Ti år etter han fikk diagnosen lymfekreft, har han endelig overskudd og motivasjon til å planlegge fremtiden.

– Drømmen min er å hjelpe andre som meg selv. Derfor jobber jeg ti timer i uka med å ta hånd om de som bor på gata, forteller han.

Bjørnstad i Bank2 opplever det også som givende å kunne hjelpe en vanskeligstilt gruppe.

– Mange har utsatt, fortrengt eller ikke visst hvordan de skulle håndtere de økonomiske følgene som kommer av rus, kriminalitet og soning. Enkelte har kanskje aldri betalt en regning selv, som viser hvor viktig det er at de får sjansen til å lære, avslutter han.