I mai ble det notert rekord av nye betalingsanmerkninger hittil i år. Misligholdet økte med 322 millioner kroner

Kredittopplysningsbyrået Bisnode registrerte inn 102 907 nye betalingsanmerkninger i mai fordelt på 57 229 personer.
– Dette er også rekord hittil i år, sier analytiker Tore Lia i Bisnode. Totalt har nå 251 025 nordmenn en eller flere betalingsanmerkninger.

LES OGSÅ: Flere rydder i mislighold

OVERRASKET
Kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2 er overrasket over den enorme økningen i mai.
– Det er drøyt 4000 flere personer som ble økonomisk svartelistet i mai sammenlignet med april. Fortsetter denne økningen i juni og juli er det et brudd på statistikken, som vanligvis viser at frem til juli reduseres misligholdet og færre pådrar seg betalingsanmerkninger – denne setningen er dårlig. Dette henger sammen med at folk bruker ferepenger og skattepenger på å rydde opp. Utover høsten stiger normalt antallet igjen og når en topp i desember, sier Vestad.

Kristine Jeanette Vestad er kommunikasjonsansvarlig i Bank2

Kristine Jeanette Vestad er kommunikasjonsansvarlig i Bank2

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

ANSTRENGT FORHOLD TIL POSTKASSEN
Bank2 har spesialisert seg på økonomisk opprydning og gir finansiering til personer som er svartelistet. Som oftest er dette privatpersoner med mange smålån og kredittkortgjeld som blir vanskelig å betjene etterhvert.
– Felles for dem – erstatt med Mange av dem som henvender seg til oss er at de har et anstrengt forhold til postkassen. Når postkassen blir sett på som en fiende er det gjerne et tegn på at privatøkomien er kommet ut av kontroll, sier Vestad.

LES OGSÅ: Seks tegn på at privatøkonomien din er i fare

– Hva er grunnen til at det nå er en økning?
– Kredittkort og forbrukslån markedsføres ganske kraftig. Det er lett tilgjengelig og man kan fort miste kontrollen og gå over ens eget budsjett når man bruker penger man kanskje ikke har. Slike kreditter har som regel svært høy rente, og kostnadene kan raskt overstige hva man klarer å betjene. I tillegg er det viktig å nevne at nå i disse tider er det deler av landet som opplever høyere arbeidsledighet og har dermed ikke samme kjøpekraft som før. Med et generelt stort forbrukspress i Norge kan den økonomiske situasjonen fort bli utfordrende for mange.

– Hvilken type gjeld er det misligholdet kommer fra?
– Kredittkortgjeld og forbrukslån, samt skattekrav. Mislighold av boliglån er for eksempel ikke noe som gjør seg veldig gjeldende i statistikken over betalingsanmerkninger, sier Vestad.

322 MILLIONER
Den misligholdte gjelden per mai var på 41,8 milliarder kroner. Det er en oppgang på 322 millioner kroner fra april.
– Har man betalingsanmerkninger er det krevende å få ny finansiering. De fleste banker og finansieringsselskaper gir ikke kreditt om man har en betalingsanmerkning, svarer Vestad.