Har du noen gang mottatt et brev der det står at du har fått økt kredittrammen?
Det er rekord i antallet nordmenn som bruker kredittkort og har forbrukslån.
– KREDITTRAMMEN ER ØKT
Svært mange mottar etter en stund brev fra finansieringsselskapet om at kredittrammen er økt, for eksempel fra 30.000 kroner til 50.000 kroner.
LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart med Bank2

Anders N. Kvam – Finanstilsynet
– Vi mottok klager fra forbrukere som fikk økt kreditt uten at de verken hadde bedt om det eller akseptert økt ramme.
– Betyr det at om kundene ikke bekreftet skriftlig, så ble tausheten tatt som en bekreftelse?
– Ja, det kan man si. Og det blir det slutt på. Nå kan ikke kredittrammen økes uten at kundene bekrefter dette, svarer forbrukerkoordinator Anders N. Kvam i Finanstilsynet. I slutten av mai gikk det ut et rundskriv til samtlige kredittinstitusjoner om den skjerpete praksisen.
PÅ SIN PLASS
Kommunikasjonsansvarlig Kristine Jeanette Vestad i Bank2 synes innstrammingen er på sin plass.
– Det er cirka en kvart million nordmenn som er økonomisk svartelistet. Dette er i all hovedsak relatert til kreditt -og forbruksgjeld. Har du allerede problemer med å betale ned på forbrukslån, er økt kredittramme det siste du trenger. De nye reglene utgjør en ekstra beskyttelse for forbrukerne, sier hun. Svært mange nordmenn har i dag ulike smålån fordi man har flere kredittkort.

Kristine Jeanette Vestad er kommunikasjonsansvarlig i Bank2
GODT SYNLIG
I de skjerpete reglene blir finansinstutisjonene tvunget til å opplyse – godt synlig på fakturaen – hvor mye som er utestående på kreditten, samt kostnadene for ulike betalingsløsninger. Finanstilsynet oppfordrer banker og finansieringsinstitusjoner til å avslå kreditt om kunden har betalingsanmerkninger.
LES OGSÅ: Hva er refinansiering – egentlig?
– Det er en god regel. Vi gir refinansiering til personer som allerede er kommet i mislighold med sine kreditorer, men vi gjør da da som en del av en total-løsning hvor kunden ønsker å gjøre opp misligholdet. Man kan gjerne beskrive det som en økonomisk rehabilitering, sier Vestad.
Rundskriv fra Finanstilsynet datert 26. mai 2016
FOTO ØVERST: MORTEN BALTZERSEN, sjef i Finanstilsynet (FOTO: Finanstilsynet)