Postkasseskrekk er ingen medisinsk tilstand, men et syndrom blant folk som skylder penger de ikke har, skriver Bank2-sjef Frode Ekeli i dette blogginnlegget.

LES OGSÅ: Han følger dårlige betalere

Postkasseskrekk er et fenomen som folk i min bransje opplever mye av i kontakten med kundene. Det er en klassiske linje som følges. Først forbruker du mer penger enn du har, som regel gjennom kreditter eller forbrukslån. Etterhvert kommer postmannen med regningene. Og proporsjonalt med postmannens daglige besøk utvikler du en mental sperre på å nærme deg din egen postkasse.

…postmannen blir sett på som et udyr

Frode Ekeli

Selv den uskyldige postmannen blir sett på som et udyr, fordi hun eller han er den som avleverer de avlange vinduskonvoluttene. Innholdet i konvoluttene har korte tekster som «purring», «betalingsoppfordring», «varsel om inkasso», «inkasso» og «betalingsfrist».

Det å bruke penger man ikke har utvikler seg til en sann plage

Når postkassen din står i spenn, har du det vi kaller postkasseskrekk. En gjeldsrådgiver i Bergen fortalte nylig at de må hjelpe klienter med å åpne posten. Det illustrerer hvor ille postkasseskrekken blir. Det å bruke penger man ikke har utvikler seg til en sann plage. Kreditorene peprer deg med regninger, og du er ute av stand til å gjøre opp dine forpliktelser. I psykologien brukes ofte ordet å fortrenge. Man fortrenger regningene og prøver å leve så normalt (og lykkelig) som mulig. Og om du ikke åpner posten, er det jo helt umulig å få til en levelig avtale med kreditorene. De oppfatter ? forståelig nok – stillstanden som kraftig ignorering av det du skylder dem.

Ryker vaskemaskinen er det ikke bare å løpe til Elkjøp

Det neste som skjer er at kreditorene tar i bruk de virkemidlene som finnes, som å henvende seg til forliksrådet eller namsfogden for å få pant eller trekk i lønn. I tillegg blir kravene logget som betalingsanmerkninger, og tilgangen til ny kreditt blir krevende. Ryker vaskemaskinen er det ikke bare å løpe til Elkjøp og hente ut varen med seks måneders betalingsutsettelse. Postkasseskrekken utvikler seg og innebærer avslag på avslag om du prøver å handle på kreditt. Det samme svaret vil sannsynligvis også din egen bank gi.

Vi pleier å si at alle kan havne i et økonomisk kaos. Krisen blir større når man unngår postkassen. Det fine med konvoluttene fra kreditorene er at de inneholder noe som kan hjelpe deg på veien, nemlig kontaktinformasjon. Der ligger sannsynligvis veien til en løsning som kan gjøre hverdagen lettere.

Dette innlegget ble første gang publisert 16. juli 2015