Snart sommerferie: – Slik bruker du feriepengene smart

Det kan lønne seg å ikke bruke alle feriepengene på sydenturen.


Snart kommer de etterlengtede feriepengene på konto, som en kompensasjon for ulønnede feriedager.

– Hvor mye du får utbetalt regnes ut fra hvor mye du tjente i 2018, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forklarer salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

Banken er spesialisert på å bistå nordmenn i økonomiske vansker.

– Feriepengene gjør at mange kan ta den ferien de ønsker seg. Men for de med økonomiske utfordringer, kan utbetalingen være en gylden anledning til å hente seg litt inn, forklarer han.

Her er beste tips til bruk av feriepengene:

– Bli kvitt den dyreste gjelden

Bank2 har siden 2005 hjulpet tusenvis av nordmenn med å rydde i økonomien. Et gjennomgående råd de gir kunder er å kvitte seg med dyr smågjeld.

– Dyre smålån vil fortsette å vokse gjennom sommeren. Det smarteste du gjør for økonomien er derfor å kvitte deg med kredittkortgjeld og forbrukslån så fort som mulig, sier Bjørnstad i Bank2.

Han anbefaler å sette opp et budsjett for feriepengene, slik at man har økt kontroll på kostnadene i løpet av ferien. Dette gjelder særlig for de som bruker feriepengene på det navnet tilsier; ferie.

– Og før man bruker alle pengene på å skjemme seg bort er det fornuftig å sette av en økonomisk buffer til en eventuell økonomisk regnværsdag.

Usikker på hvor mye du får betalt?

Har du mottatt lønn fra en arbeidsgiver det foregående året, altså i 2018, har du rett på feriepenger.

– Hvor mye du får beregnes ut fra det du har fått i lønn, men ikke alle utbetalinger inngår i regnestykket, som for eksempel reiseutgifter og fjorårets feriepenger, forklarer Bjørnstad.

Det skal derimot beregnes feriepenger av bonus og provisjonsbasert lønn, når dette er et resultat av personlig arbeidsinnsats. Videre tror mange at feriepengene er skattefrie, men det er feil.

– Feriepengene skattes som vanlig lønn, men det er vanlig å fordele skatten på de øvrige månedene slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk.

Han understreker at det skal være lov å kose seg litt ekstra når feriepengene kommer på konto.

– Folk skal med god samvittighet kunne bruke pengene til ferie, men er du blant de som sliter med å betale regninger, bør du gjøre deg selv en tjeneste og i det minste sette opp en plan, avslutter Bjørnstad

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-