Nylig ble åtte utenlandske steinleggere arrestert av politiet. Les hvordan du lovlig kan bruke utenlandske håndverkere.

Våren er høytid for rehabilitering av hus, steinlegging, maling, asfaltering og stell av hage – og bruk av utenlandske håndverkere.

Med enkle grep kan rimelig utenlandsk arbeidskraft gjøres på en lovlig og trygg måte.

Se sjekkliste nederst

Svart arbeid er ulovlig. Kontantutbetaling kan gi deg problemer senere om håndverkeren ikke betaler skatten sin, advarer Skatteetaten. Ingen av disse løsningene gir deg gode odds om du vil klage eller reklamere på arbeidet som er utført. Det er mange utenlandske håndverkere som kjemper om boligeiernes gunst akkurat nå. Derfor er det viktig å skille de seriøse fra de useriøse.
(Saken fortsetter under faksimilen)

Faksimile av BT om steinleggere som har unndratt moms for 700.000 kroner

Faksimile av BT om steinleggere som har unndratt moms for 700.000 kroner

LES OGSÅ: Derfor bør du samle alle smålån

Arbeidstillatelse
Det første du bør få dokumentert er at håndverkeren har registrert seg på et offentlig servicesenter i regi av Politiet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og UDI. Her får utenlandsk arbeidskraft de nødvendige papirer som arbeidstillatelse og skattekort.

For oppdrag inntil 60 000 kroner kan du være arbeidsgiver. Holder du deg under denne beløpsgrensen slipper du å betale arbeidsgiveravgift. Det eneste du trenger å gjøre, er å bruke noen minutter på et skjema fra Skatteetaten.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart med Bank2

Dårlig rykte
Svært mange utenlandske håndverkere oppsøker boligområder og tilbyr sine tjenester. Noen stein-og asfaltleggere har dårlig rykte med tidvis truende opptreden, og krav om svart betaling. Her er det bare å styre unna.

Enkelt å sjekke
Om håndverkeren ikke har sitt eget firma bruker du skjemaet fra Skatteetaten, etter at du har forvisset deg om at vedkommende har den rette kompetansen. Dersom håndverkeren har eget firma eller er ansatt, bør og skal du sjekke opp at firmaet er registrert i Norge. Det er enkelt å sjekke i Brønnøysundregistrene. Under punktet «Særlige opplysninger» om firmaet skal det stå om virksomheten er registrert i MVA-registeret (moms). Husk at disse opplysningene sier noe om seriøsiteten til de som skal utføre arbeid for deg.

Våtrom
Om du faller for fristelsen å bruke rimelig arbeidskraft på våtrom og det ikke foreligger sertifisering av arbeidet, vil en takstmann automatisk gi rommet laveste score. Det er ikke noe gunstig om du skal selge boligen. På Kompetansesjekk finner du håndverkere som er godkjent til slike formål.

Her er din sjekkliste av utenlandsk arbeidskraft:

1) Dokumentasjon på arbeidstillatelse
2) Dokumentasjon på skattekort
3) Er vedkommende ansatt i en virksomhet eller selvstendig næringsdrivende
4) Sjekk om bedriften er registrert i Norge, også i MVA-registrert
5) Be om referanser – det er naturlig
6) En tydelig avtale om arbeid som skal utføres, og hva som skal betales

Avslutningsvis et godt råd: Du slipper neppe unna med – om det skulle bli problemer – om at du handlet «i god tro». I loven finnes det en formulering som sier ganske enkelt at «du forsto» eller «burde forstå»…

FOTO ØVERST: POLITIET, bildet er tatt i forbindelse med arrestasjoner av åtte steinleggere i Førde og Bergen. Alle ble siktet for skatteunndragelse.