En kvart million nordmenn står oppført med en eller flere betalingsanmerkninger. I verste fall kan anmerkninger koste deg drømmejobben.

Har du en betalingsanmerkning vil du sansynligvis ikke få boliglån, billån, kredittkort eller forbrukslån. Men enda verre – søker du en høyere stilling som involverer penger kan du bli sjekket opp mot disse betalingsregistrene. Den økonomiske vandelen er viktig i mange jobber.

Oppgjør = friskmeldt
For ti år siden var det enda verre å stå oppført med betalingsanmerkninger. Fra kravet ble gjort opp, ble du likevel registrert som dårlig betaler i den neste 12-månedersperioden. I dag fjernes anmerkningene umiddelbart etter at krav er oppgjort og man er i praksis økonomisk friskmeldt.

LES OGSÅ: Seks tegn på at privatøkonomien din er i fare

Ingen tilfeldighet
Ingen havner tilfeldig i slike registre. Det er strenge krav knyttet til registrering og i gjennomsnitt tar det 125 dager fra forfall av en regning til du kan bli oppført som dårlig betaler. For bedrifter tar det bare rundt 30 dager.

Stor tillit
Den lange tiden det tar for å registrere privatpersoner er også noe av grunnen til at banker og kredittinstitusjoner har så stor tillit til denne informasjonen. Før du blir loggført med betalingsanmerkning mottar du brev om at dette vil skje. Du får altså et varsel på forhånd.

Kan ikke argumentere
Det er dessuten helt umulig å argumentere seg ut av en betalingsanmerkning. Da har misligholdet gått så langt at du er kommet til «point of no return». Den eneste måten å få fjernet anmerkninger på, er å gjøre opp kravet.

De fleste anmerkningene kommer fra kredittkortgjeld, forbrukslån og skattekrav. Mange velger å refinansiere for å gjøre opp denne formen for mislighold for å få en økonomisk omstart.