Sommerferie: – Slik bruker du feriepengene smart

 

I juni får de fleste nordmenn utbetalt feriepenger. Med enkle grep kan du sikre at de kommer best mulig til nytte.

Snart kommer de etterlengtede feriepengene på konto, som en kompensasjon for ulønnede feriedager.

– Hvor mye du får utbetalt regnes ut fra hvor mye du tjente det foregående året, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forklarer markedssjef Diana Peters i Bank2.

Banken er spesialisert på å bistå nordmenn i økonomiske vansker.

– Feriepengene gjør at mange kan ta den ferien de ønsker seg. Men for de med økonomiske utfordringer, kan utbetalingen være en gylden anledning til å hente seg litt inn, forklarer hun.

Sett opp et budsjett

Peters anbefaler å sette opp et budsjett for feriepengene.

– De færreste gjør dette, men god planlegging sørger for et mer fornuftig bruk. Det er lett å foreta både store og små impulskjøp i ferietiden, sier hun.

Markedssjefen understreker at det skal være lov å kose seg litt ekstra når feriepengene kommer på konto.

– Du skal ikke legge opp til å ha dårlig samvittighet. Det skal være lov å kose seg, men det er lurt å prioritere. Kanskje får du ikke alle ønskene dine for ferien oppfylt, men da står du bedre stilt økonomisk når sommeren er over.  

Første prioritet: Betal ned dyre smålån

De fleste har planlagt hva pengepotten skal gå til før den utbetales. Ifølge Peters er det mest vanlige at pengene går til ferie og reise. De færreste velger å spare eller betale ned ekstra på gjelden.

– Uansett hva planene for sommeren er bør du ta en gjennomgang av egen økonomi. Da får du oversikt, råder hun.

Ifølge Peters bør første prioritet være å kvitte seg med «dyre» penger. Bank2 har siden 2005 hjulpet tusenvis av nordmenn med å rydde i økonomien. Et gjennomgående råd de gir kunder er å kvitte seg med dyr gjeld.

– Feriepenger bør brukes til ferie. Har du imidlertid dyre smålån og ubetalt kredittkortgjeld, er det viktig at disse regningene ikke fortsetter å leve sitt eget liv gjennom sommeren. Har du utfordringer med å betale ned det du skylder kan refinansiering være løsningen, sier hun.

Usikker på hvor mye du får utbetalt i feriepenger?

Har du mottatt lønn fra arbeidsgiver det foregående året har du rett på feriepenger. Beløpet beregnes ut fra fjorårets lønn. Det inkluderer også provisjonsbasert lønn, og bonus som følger av personlig arbeidsinnsats.

– Noen utbetalinger inngår ikke i regnestykket, som for eksempel reiseutgifter, fjorårets feriepenger eller utbytteandeler, forklarer Peters.

Noen tror at feriepengene er skattefrie, men det er feil. Feriepengene skattes som vanlig lønn, men det er vanlig å fordele skatten på de øvrige månedene slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk.

– For alle som baserer juli-økonomien på feriepenger er det viktig å huske på at du ikke nødvendigvis har krav på feriepengene i juni. Tar du ut majoriteten av ferien din til høsten vil du ikke ha krav på feriepengene før dette, avslutter Peters.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –