Sommerferie: Slik får du mest ut av feriepengene

 

I juni får de fleste nordmenn utbetalt feriepenger. Med enkle grep kan du sikre at pengene kommer best mulig til nytte.


Snart kommer de etterlengtede feriepengene på konto, som en kompensasjon for ulønnede feriedager.

– Hvor mye du får utbetalt regnes ut fra hvor mye du tjente i 2019, hvor lang ferie du har rett på og alderen din, forklarer salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

Banken er spesialisert på å bistå nordmenn i økonomiske vansker.

– Feriepengene gjør at mange kan ta den ferien de ønsker seg. Men for de med økonomiske utfordringer, kan utbetalingen være en gylden anledning til å hente seg litt inn, forklarer han.

Sett opp et budsjett

Bjørnstad anbefaler å sette opp et budsjett for feriepengene.

– De færreste gjør dette, men god planlegging sørger for et mer fornuftig forbruk. Det er lett å foreta både store og små impulskjøp i ferietiden, sier han.

Markedssjefen understreker at det skal være lov å kose seg litt ekstra når feriepengene kommer på konto.

– Du skal ikke legge opp til å ha dårlig samvittighet. Det skal være lov å kose seg, men det er lurt å prioritere. Kanskje får du ikke alle ønskene dine for ferien oppfylt, men da står du bedre stilt økonomisk når sommeren er over, sier han.

Første prioritert: Betal ned dyre smålån

De fleste har planlagt hva pengepotten skal gå til før den utbetales. Ifølge Bjørnstad er det mest vanlige at pengene går til ferie og reise. De færreste velger å spare eller betale ned ekstra på gjelden.

– Uansett hva planene for sommeren er bør du ta en gjennomgang av egen økonomi. Da får du oversikt, råder han.

Ifølge Bjørnstad bør første prioritet være å kvitte seg med «dyre penger». Bank2 har siden 2005 hjulpet tusenvis av nordmenn med å rydde i økonomien. Et gjennomgående råd de gir kunder er å kvitte seg med dyr smågjeld.

– Feriepenger bør brukes til ferie. Har du imidlertid dyre smålån og ubetalt kredittkortgjeld, er det viktig at disse regningene ikke fortsetter å leve sitt eget liv gjennom sommeren, sier han.

Koronaeffekt: hva om feriepengene ikke kommer?

Mange bedrifter har slitt økonomisk etter nedstengingen av norsk økonomi. Dette er imidlertid ingen unnskyldning for at du ikke skal få utbetalt feriepenger av arbeidsgiver.

– Det har vært en krevende periode for mange norske bedrifter, men feriepenger er noe du som arbeidstaker kan kreve.

I juni omtalte økonominettavisen E24 om Morten Edvardsen Nilsen (27) som begjærte sin egen arbeidsgiver konkurs etter at bedriften ikke hadde penger til lønn eller feriepenger.

– Men det er viktig å huske på at du ikke nødvendigvis har krav på feriepengene i juni. Om du tar ut majoriteten av ferien din til høsten vil du ikke ha krav på feriepengene før dette, sier Bjørnstad.


Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –