Fire tips for å spare penger i julehøytiden

Ved å gjøre noen enkle grep vil det være enklere å ha en fin julefeiring uten at det går hardt utover privatøkonomien.


I desember er det halv skatt, men likevel lett å la seg rive med. På nyåret får Bank2 vanligvis flere henvendelser fra privatpersoner som ønsker å rydde opp i sin egen økonomi.

– Det er helt normalt å bruke litt ekstra penger i julehøytiden, men det kan tas flere grep for å unngå sløsing og overforbruk, sier Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.

Under følger fire tips til en økonomisk forsvarlig julefeiring.

1. Planlegge gavene i god tid

Det er vanlig å ende opp med dårlig tid når det kommer til julegavehandelen. Da blir ofte gavene litt dyrere enn nødvendig.

– God planlegging gjør at du kan spare penger. Du unngår spontankjøp og gaver i siste liten. Lag lister, planlegg kjøpene på forhånd og forsøk å unngå å gjøre gavehandlingen på lille julaften, anbefaler markedssjefen.

2. Gi opplevelser eller tjenester i gave 

Mange kjøper gaver fordi de opplever at forventningspresset gjør det til en nødvendighet. Istedenfor å måtte bruke pengene på ting, går det an å gi tjenester du selv står for.

– Det å gi en materiell gave er kanskje den enkleste løsningen. Gir du en opplevelse eller en tjeneste vil det imidlertid knytte deg og den du gir gaven til tettere sammen. Dette kan for eksempel være en treningstur, en massasje eller en utflukt i skogen. De fleste har de tingene de trenger i dag, sier Bjørnstad. 

3. Kjøp brukte gaver 

Det er mulig å gjøre betydelige besparelser ved å handle brukt.

– Hvis du først skal gi ting så er de grønneste gavene ikke de nyeste. På bruktmarkedene er det masse godt utstyr som er tilgjengelig til en god pris. Ved å besøke Finn.no kan alternativene fremstå som uendelig mange. Spesielt når det gjelder sportsutstyr er det mange muligheter.

4. Planlegg å handle mat flere ganger

God og mye mat hører til julehøytiden. Frykten for at det skal være for lite fører ofte til at det er igjen mye rester. Ved å kjøpe inn litt mindre mat av gangen er det mulig å kutte ned på budsjettet.

– I stedet for å kjøpe inn alt før julaften, kan det være lurt å planlegge en handletur i romjulen. Ved å handle inn flere ganger er det lettere å tilpasse innkjøpene til forbruket, sier Bjørnstad.  

En slik strategi vil bidra til å begrense matsvinnet og dermed kostnadene.

– Det å handle flere ganger i julen kan være både økonomisk lurt, samtidig som det er mer bærekraftig.

Julen er en høytid for økonomiske anstrengelser

Mange nordmenn er redd for at julefeiringen vil sette familien i en krevende økonomisk situasjon. Hele 14 prosent av landets befolkning opplever at forventningene knyttet til julen fører til økonomiske utfordringer, ifølge en Norstat-undersøkelse gjennomført på vegne av Bank2.

– For mange er julefeiringen økonomisk krevende. Det er trist at en høytid, som egentlig skal være et av årets høydepunkter, oppleves krevende for så mange. Ved noen enkle grep er det mulig å ha en fin høytid, uten at det ødelegger økonomien i det nye året, avslutter Bjørnstad.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-