Daglig pumper aggressive tilbydere av usikrete forbrukslån eposter og SMS ut til nordmenn. Forbrukerombudet omtaler deler av denne virksomheten som ulovlig og ber folk styre unna.


Med eposter merket som «Du har klar til utbetaling av 15,739,15«, «Du er trukket ut», «Godkjenn lånesøknaden din her» eller » 50.000 kr. til deg hvis du trenger penger» er noen av de hissige budskapene som sendes ut via epost og SMS.

LES OGSÅ: Slik fikk Kåre en økonomisk omstart

Raske kreditter
Hensikten er å få folk til å ta opp raske kreditter til høy rente. Nettstedet E24.no har omtalt en sak som gjelder én slik sak, men det er svært mange som driver denne aggressive markedsføringen.

– Dette med at du er trukket ut er ofte ulovlig markedsføring fordi den er villedende, sier fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet.
Gjedrem mener det å kredittsjekke kundene uten forhåndssamtykke sannsynligvis er et brudd på regelverket til Datatilsynet. Ofte får mottakerne beskjed om at lånet må godkjennes innen 24 timer. Deretter står pengene på konto nokså umiddelbart.

 

LES OGSÅ: Derfor bør du samle alle smålån

Forbud
Forbrukerombudet ønsker å forby aggressiv markedsføring av kreditt. Grunnen er at det spilles på impulsitet hos forbrukeren. Og det klinger ikke godt hos Forbrukerombudet. Denne hissige kommunikasjonen utøves ofte av et stort nettverk av agenter som mottar provisjon om du tar opp et forbrukslån basert på deres markedsføring.

Økonomisk skade
Forbrukerombudet vil ha nøktern og saklig markedsføring av forbrukslån. Det påpekes at slike raske forbrukslån kan ramme den enkelte og påføre økonomisk skade, også på familier.
– Bankene har et ansvar for hvordan deres tjenester blir markedsført, fastslår Gjedrem.