Nytt år, nye muligheter: 13 tips for å styrke privatøkonomien i 2020

 

Starten av et nytt år kan være et fint tidspunkt for å gi privatøkonomien en overhaling.


– Det er vanlig å undervurdere verdien av de små grepene i hverdagen. I løpet av et år så gjør mange små endringer stort utslag på økonomien og kan ofte være forskjellen på om økonomien din går i pluss eller minus, forteller Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.

Han kommer her med en smørbrødliste med små og store grep du kan gjøre for å bedre din privatøkonomi i 2020.

1. Skaff deg oversikt 

– For å ta gode økonomiske valg er du avhengig av å kjenne din egen økonomi. Det å skaffe seg oversikt er det første steget mot en bedre økonomi.

2.  Lag et budsjett

– Å lage et budsjett med dine inntekter og utgifter hører sammen med å få oversikt. Dette grepet er likevel så viktig at jeg velger å ha det som et eget punkt. Hvis du finner poster der du kan gjøre små kutt vil det gi overraskende store besparelse på sikt.

3. Refinansier dyr gjeld    

– Få oversikt over gjelden din. Hvis du har lån med dårlige vilkår er det smart å refinansiere. En slik ordning vil kunne gi deg bedre lånevilkår og dessuten enklere å ha oversikt.

4. Betal de faste utgiftene med en gang

– Å betale regningene med en gang du får lønn har flere fordeler. Du vil bruke mindre tid på regninger, samtidig som det er lettere å ha oversikt over hva du har å rutte med for resten av måneden.

5. Få ny takst på boligen 

– Hvis boligen din har steget i verdi siden forrige verdivurdering kan dette gi deg bedre forhandlingskort. Er boligen mer verdt enn tidligere så har du større sikkerhet og da kan banken antakelig tilby bedre lånevilkår.

6. Bytt bank 

– Du bør undersøke om du kan få bedre vilkår hos en annen bank enn den du bruker i dag. Dette kan du bruke til å forhandle frem bedre vilkår med din nåværende bank, eller så kan du bytte til en annen bank med bedre vilkår.

7. Bytt strømleverandør 

– Det er vanlig å være trofast mot sin strømleverandør, men det er lett å bytte. Undersøk hvilken leverandør som er billigst og bytt til den.

8. Bytt forsikringer 

– Undersøk om du kan få bedre tilbud på forsikringer hos et annet forsikringsselskap. Hvis din nåværende forsikringsgiver ikke vil gi et tilsvarende tilbud kan du bytte.

9. Gjør ukentlige matinnkjøp 

– Planlegg matkjøpene og dra på butikken én gang i uken. Du vil bli overrasket over hvor stor effekt dette har. Du vil kaste mindre mat, unngå småkjøp og spare tid.

10. Undersøk priser før matkjøp 

– Det er store forskjeller i pris fra produkt til produkt, og butikk til butikk. Ved å gjøre undersøkelser av hvilke butikker som er billigst, og å handle billigprodukter når det lar seg gjøre, vil du gjøre store besparelser i matbudsjettet. Det er ikke alltid at kvaliteten gjenspeiler seg i prisen.

11. Gjør storinnkjøp av forbruksvarer

– Kvantumsrabatt på forbruksvarer er utbredt. Ved å gjøre storinnkjøp av toalettartikler, såper, vaskemidler, osv. vil du spare en del i løpet av et år.  

12. Kutt unødvendig abonnementer

– I dag er det vanlig å ha mange abonnementer på alt fra TV-kanaler til aviser og andre tjenester. Du vil spare en del ved å kutte ut de abonnementene du faktisk ikke er avhengig av.

13. Slutt med papirfaktura 

– Får du fortsatt regninger i posten? Du betaler en ekstraavgift for hver papirfaktura du mottar. Ved å bytte til e-faktura vil du spare en liten sum hver gang du mottar en regning.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-