Tina Fjell (48) er arbeidsledig og frykter for privatøkonomien i 2017.  Hun er ikke alene. Nesten dobbelt så mange nordmenn frykter at privatøkonomien utvikler seg negativt det neste året, viser en landsomfattende undersøkelse Infact har utført for Bank2.Det er nær en dobling sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse som ble gjennomført på samme tid i fjor.

NÆR DOBLING
Cirka 30 prosent av de spurte ser positivt på sin egen privatøkonomi for 2017. Det er omtrent på samme nivå som i fjor. Det er imidlertid enda flere som ser mørkere på utviklingen, fra ni prosent i fjor til over 17 prosent i denne ferske målingen.

LES OGSÅ: Tobarnsfar prøver å finne gjeldsløsninger

HARDEST RAMMET
Dette betyr at rundt 700.000 nordmenn tror at de får dårligere økonomi det neste året. Mest bekymring avdekkes på Vestlandet. Dette er den regionen som har vært hardest rammet av oljekrisen med påfølgende konkurser, permitteringer og oppsigelser.

I fjor svarte rundt ti prosent i denne landsdelen at de så med bekymring på den økonomiske utviklingen i 2016. Når folk ser inn i glasskulen for det neste året, har antallet bekymrete nesten doblet seg til over 21 prosent. På Østlandet er det nesten en halvering av pessimister sammenlignet med Vestlandet. Tina Fjell jobbet i oljeindustrien inntil hun for to år siden mistet jobben. Hun har siden livnært seg på arbeidsavklaringspenger. Fra januar må hun på sosialen.

Tina Fjell frykter for økonomien i 2017

IKKE ENKELT
– Jeg er helt klart en av dem som ikke ser særlig positivt på utviklingen. Akkurat nå er det viktigste å prøve og få en jobb, men det er ikke enkelt, sier hun.
Tina Fjell var nylig omtalt i VG der hun raste over at politikerne hadde bevilget seg dobbel etterlønn. Hennes kritikk bidro til at flertallet på Stortinget stemte annerledes da saken kom opp for andre gangs behandling få dager etter det første vedtaket.

LES OGSÅ: Inkasso – dette gjør du!

LIDD MEST
– I all hovedsak gjenspeiler undersøkelsen det som faktisk har skjedd gjennom 2016 og hvilke georgrafiske områder som har lidd mest. På Østlandet har det for eksempel ikke vært tilsvarende med konkurser og oppsigelser. Man kan også se på boligmarkedene på Østlandet og Vestlandet som er vidt forskjellige, sier salgs -og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.
Banken har siden 2005 vært spesialisert på å bistå personer som havner i økonomisk mislighold gjennom refinansiering i fast eiendom.
De mest bekymrete er i alderen nær 50 og strekker seg helt opp til pensjonistenes rekker.