Tre tips for en bedre økonomisk hverdag etter sommerferien

 

Sommerferie betyr for mange late dager og muligheter til å lade batteriene, men ferien kan også medføre kostnader man vanligvis ikke har. – Høsten er en god anledning til å ta tak i egen økonomi, sier Petter Bjørnstad i Bank2.


Bjørnstad forteller at sommerferien fort kan bli dyrere enn man tror, og advarer mot at kostnadene kan følge deg i lang tid. I denne artikkelen kommer Bjørnstad med noen tips til hva du kan gjøre for å gå en tryggere og mer oversiktlig høst i møte.

1. Betal ned kredittkortet

Tilbyderne av kredittkort kan ofte friste med fordeler som bonusopptjening og reiseforsikring, noe som gjør at mange velger å betale sommerferien med kredittkort. For flere kan dette være en gunstig løsning, men det kan også koste deg dyrt.

– Om du ikke dekker inn det utestående beløpet ved forfallsdato begynner rentene å løpe, og du risikerer å betale dyrt for sommerferien i lang tid fremover, advarer salgs- og markedssjef Petter Bjørnstad i Bank2.

Ifølge tall fra Gjeldsregisteret har kredittkortbruken økt i sommer, og over 70 prosent av den utestående kredittkortgjelden betales det dyre renter på. Om du betaler på dyr kredittkortgjeld kan refinansiering være gunstig.

2. Gå igjennom kontoutskriften din

Et abonnement du ikke bruker? Kanskje kaffe på vei til jobb hver morgen? For å kutte unødvendige kostnader trenger du en oversikt over hvilke kostnader du faktisk har, og en gjennomgang av kontoutskriften er et godt steg på veien.

– Kontoutskriften er et nyttig verktøy for å få oversikt over sine kostnader, og mange blir overrasket når de ser hva pengene faktisk går til, sier Bjørnstad.

Bjørnstad påpeker samtidig at kontoutskriften kan fremstå uoversiktlig dersom man har mange forskjellige utgifter, men at noe så enkelt som å gule ut utgifter med markeringspenn kan gjøre jobben enklere.

3. Gode økonomiske vaner 

Etter å ha ladet batteriene i sommerferien kan høsten være en gylden mulighet for en frisk start, med nye økonomiske vaner. Handle en gang i uken, la bilen stå, og prioritere nedbetaling av gjeld er bare noen eksempler.

Bjørnstad forteller at bankens rådgivere står klare til å bistå de som ønsker hjelp med å få orden på sin økonomi, og at de skreddersyr individuelle løsninger som passer den enkelte.

– Gjennom personlig rådgivning ønsker vi å bidra til at kundene får en ryddigere økonomi og gode økonomiske vaner, uttaler Bjørnstad.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –