36-åringen fra Hordaland har akkurat fått innvilget gjeldsforhandlinger. Han håper å komme til en løsning med sine kreditorer.

Siste utvei blir en offentlig gjeldsordning.
– Jeg har cirka en million kroner i misligholdt gjeld, sier tobarnsfaren.

Hvilken type gjeld er dette?
– For det meste forbruksgjeld og kredittkort.

Du har forsøkt å få hjelp flere ganger?
– Ja, det har jeg. Jeg kunne ikke sitte stille og tro at dette løses av seg selv. Men beløpet er så stort og når jeg ikke eier noen ting er det vanskelig å få refinansiering for et så stort beløp om man ikke kan skaffe kausjonister, svarer han.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha en økonomisk buffer

Fast jobb
36-åringen er opprinnelig fra en kommune på Østlandet, men bor og jobber i Hordaland. Den faste jobben gir ham en sikker inntekt, men ikke nok til at han klarer å løse sine økonomiske forpliktelser. Han fikk nylig innvilget gjeldsforhandlinger som gir ham en periode med ro mens han prøver å finne en løsning med kreditorene. Dersom ikke det nytter, er offentlig og tvungen gjeldsordning sannsynligvis det eneste alternativet.

Uten sikkerhet
Småbarnsfaren sier at livet hadde vært enklere om den misligholdte gjelden hadde vært halvert. Det er også noe han kan prøve å få til under gjeldsforhandlingene. Da blir ikke kravet til sikkerhet like strengt, og fast inntekt kan holde for å få den refinansieringen som er nødvendig. Det er ikke unormalt at man da tar opp et forbrukslån for å innfri kravene til flere kreditorer selv om det innebærer en høyere rente. Denne løsningen kan likevel være langt rimeligere enn å ha mange kreditorer og smålån hengende over seg med påfølgende høye renter og gebyrer.

Det er mange i din situasjon som opplever såkalt postkasseskrekk, hva med deg?
– Det har jeg hatt, men på et eller annet tidspunkt måtte jeg ta tak i tingene. Som jeg nettopp nevnte, det skjer ingenting om jeg sitter stille i sofaen. Da bare forverres alt, erkjenner han.
36-åringen håper å komme til en minnelig løsning med kreditorene. Vanligvis løses dette ved at kreditorene gir avkall på noe av beløpet, og at skyldneren forplikter seg til å betale en fast månelig sum i fem år, eller at det betales inn et engangsbeløp. Det fleste ønsker å betale inn et engangsbeløp og deretter få en økonomisk omstart på livet.

 

Illustrasjonsfoto: Pexels.com