Dobbelt så mange nordmenn frykter for privatøkonomien i 2017 sammenlignet med inngangen til 2016. Bank2 gir deg 6 typiske tegn som viser om privatøkonomien din er i fare.

En undersøkelse utført av Infact for Bank2 viser at det er langt flere som er bekymret for privatøkonomien i 2017, til tross for at flere eksperter hevder at dette er året da det snur – altså at bunnen er nådd.

Les også:
Bank2 med norgesrekord i økonomisk hjelp
Slik sletter du en betalingsanmerkning

Det er mange husholdninger som sliter økonomisk, og kanskje kjennes dette ekstra på kroppen nå i begynnelsen av det nye året. Bare det siste året har tusenvis av nordmenn mistet jobben, og det påvirker selvfølgelig også manges privatøkonomi.

Her er 6 typiske tegn på at privatøkonomien din er under press:

1) Du forholder deg passivt til det meste som handler om regninger. Når problemene tårner seg opp er det lett å stikke hodet i sanden og heller tenke på andre ting. Mange gjemmer problemene (regningene) i en skuff og fortsetter som før. Noen lager også en rangering av hvilke regninger som skal prioriteres og betales, eventuelt hvilke som ikke skal betales.

2) Du sparer ingenting. Mange opplever at de ikke har råd til å spare, spesielt om de har boliglån som det skal betales avdrag på. Her skal banken ha lagt inn at du skal klare en renteoppgang på opp mot seks prosent da du fikk lånet, så i teorien skal du klare å spare, les om Maren som har en økonomisk buffer

3) Du vet ikke hva du har brukt pengene på. Du mangler oversikt, og kontoen blir tom før det nærmer seg lønningsdag uten at du vet helt hvordan dette har gått til. Regningene ender etterhvert i en egen haug av andre regninger.

4) Du ser etter nye kredittløsninger for å hjelpe deg ut av de gamle. Du er fremdeles ikke økonomisk “svartelistet”, og bruker «ditt gode navn og rykte» til å få innvilget nye forbrukslån/kredittkort til å betjene gamle forpliktelser, eller bruker kredittkortet til å finansiere hverdagen.

5) Du sliter med å betale avdrag. Selv om vi i Norge i dag opplever gode tider for privatøkonomien med lave renter er det er varsko om du ikke har anledning til å betale avdrag på lån.

6) Du kjenner at det gjør vondt i magen når du henter posten, les om postkasseskrekk her

Bank2 anbefaler at  forbrukere som kommer i en utfordrende økonomisk situasjon velger en pro-aktiv taktikk. Regningene forsvinner ikke, de blir bare enda høyere og kreditorene mer aggressive. Det er viktig å åpne posten, og ta kontakt med dem man skylder penger. Det er alltid mulig å dele opp beløpene. Avbetaling kan være en fin måte å løse opp i økonomien på. Har man lån som ikke kan betjenes, er det viktig å snakke med banken.

Les også:
Kontakt dem du skylder penger

Kreditorer og inkassoselskaper generelt setter pris på skyldnere som viser ansvar og handlekraft. Når det går så langt at det ender i betalingsanmerkninger, har skyldneren hatt rundt fire måneder på seg til å ordne opp. Ignorering og passivitet er det verste du kan vise når det butter økonomisk imot. Ofte krever det ikke så mye å få ryddet opp, og det finnes ikke noe bedre enn å begynne året med en frisk og ny start. Bank2 mottar daglig henvendeler fra folk som har havnet i et økonomisk uføre, og prøver etter beste evne å hjelpe, primært  med sikkerhet i fast eiendom.

Følg Bank2 på Facebook – få nyheter om privatøkonomi